Krompirjeva solata, kot je še niste pripravili
Sezona krompirjevih solat je navadno povezana z obedovanjem na prostem in bližino žara, a ko smo naleteli na spodnji recept, se nam je zdelo, da ga je z vami vredno deliti takoj. Gre namreč za prav posebno različico, ki je pripravljena na drugačen način, kot smo ga vajeni. Od nas sicer zahteva nekaj več časa, a se dodatni koraki v pripravi za končno hrustljavost več kot obrestujejo.
Prav ste slišali, tokrat pripravljamo hrustljavo krompirjevo solato, čeprav takšna tekstura za to jed ni ravno značilna. To pa seveda ne pomeni, da je presenečenje ob prvem grižljaju slabo. V tako pripravljenem krompirju si boste želeli uživati znova in znova.
Prvi korak današnjega recepta je enak kot pri običajni krompirjevi solati. Krompirje položimo v lonec in jih skuhamo. Običajno bi jih nato olupili, tokrat pa bomo ta korak preskočili in jih namesto tega zložili na pekač ter jih zmečkali s pomočjo steklenega kozarca. Nato jih bomo do hrustljavega zapekli, medtem pa pripravili preliv. Dresing bomo namreč zmešali s pečenim namesto kuhanim krompirjem in tako dobili popolnoma drugačno jed, ki je hkrati tako domačega okusa. Postrežemo jo lahko k mesu, ribam ali kateri drugi glavni jedi.
Krompirjeva solata
- 900 g krompirja
- 1 žlica oljčnega olja
- sol in poper
Preliv
- 3/4 jogurtovega lončka grškega jogurta
- 1/2 jogurtovega lončka majoneze
- 2 žlici gorčice
- sok polovice limone
- 2 žlici kisa
- 1 strok česna
- šopek drobnjaka (sesekljan)
- šopek peteršilja (sesekljan)
- 1 sesekljana kumara
- 1 sesekljana šalotka
Priprava
- Pečico segrejemo na 220 stopinj Celzija.
- Krompir skuhamo, ga položimo na pekač ter s kozarcem zmečkamo gomolje. Vse skupaj pokapljamo z oljčnim oljem, solimo in popramo.
- Pekač potisnemo v pečico in pečemo 50 minut do eno uro, dokler krompir ne postane hrustljavo zapečen.
- V skledi medtem zmešamo vse sestavine za preliv.
- Krompir pustimo pet minut počivati na pultu, da se nekoliko ohladi, nato ga predenemo v skledo s prej pripravljeno kremasto vsebino in zmešamo.