Korenje: 7 čudovitih receptov, kako ga uporabiti
Korenje je zagotovo med najbolj priljubljenimi in najpogosteje pripravljanimi vrtninami, ki je stalnica na slovenskih vrtovih in krožnikih. Ker ga lahko kupimo vse leto, doma pridelanega pa skladiščimo skoraj vso zimo, ga s pridom uporabljamo v zimskih in poletnih jedeh, surovo ali kuhano, dušeno in pečeno. V kuhinji je zelo uporabno, saj se dobro ujame z večino živil, tako z zelenjavo kot mesom, testeninami, kašo, mlečnimi izdelki ... Je tudi eno prvih živil, ki jih matere ponudijo svojim dojenčkom, ko jim začnejo pripravljati gosto hrano.
Kot dodatek
Če imamo radi surovo, ga lahko grizljamo kot jabolko ali pa ga narežemo oziroma naribamo in dodamo solatam. Narezano na palčke ponudimo k namazom in omakam, uporabimo ga kot pribor, s katerim omako zajemamo in ga hkrati grizljamo. Z na kolobarje narezanim okrasimo narezke, mesne, sirne ali mešane, dodajamo ga v sendviče.
Na žlico in kot glavna sestavina v jedi
Sicer pa ga najpogosteje skuhamo v različnih jedeh, na primer v zelenjavnih juhah in mineštrah, zelo dobro dopolni okus mesa. Je obvezna sestavina jušne zelenjave, ki jo kuhamo v nedeljski goveji ali drugi mesni juhi, dodamo ga lahko v golaž ali polivko za testenine.
Korenje pa lahko igra glavno vlogo v loncu, ena takih jedi, kjer pride do polnega izraza, je kremna juha. Za hitro in preprosto različico očiščeno korenje stresemo v lonec, dodamo zelišča in morda kakšen krompir ter vse skupaj skuhamo in spasiramo. Za polnejši okus sestavine najprej spečemo v pečici. Narezano korenje zmešamo z oljčnim oljem, začimbami, celimi stroki česna in nekaj rezinami čebule, dodamo še narezano ingverjevo korenino in pečemo dobre pol ure. Vse sestavine stresemo v lonec, zalijemo z vodo ali jušno osnovo, kuhamo še kakšnih dvajset minut in zmeljemo s paličnim mešalnikom.
Sladice
Korenje s svojim prijetnim okusom popestri tudi sladke jedi, najmlajši bodo navdušeni nad torto, ki je za nameček enostavna za pripravo. Jajca penasto umešamo s sladkorjem, soljo in pecilnim praškom in primešamo moko ter mlete lešnike. Zmešamo z naribanim korenjem, dodamo še malo maščobe in zmes razdelimo po pekaču, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pečemo približno tri četrt ure na 190 stopinjah. Pečen kolač pustimo nekaj minut počivati, potem pa ga narežemo in koščke in prelijemo s čokolado, ki smo jo raztopili v vodni kopeli, lahko pa ga uporabimo kot biskvit za torto.