Odprta Kuhinja

Krompirjeva solata: nepogrešljiva na piknikih

Odpri galerijo
A+   A-
Krompirjevo solato pripravimo vnaprej, v hladilniku jo lahko hranimo tudi več dni. Prileže se k jedem z žara, zlasti pa si brez nje ne predstavljamo ocvrtih pa tudi pečenih rib.


Če bo solata nekaj časa stala, bo krompir popil vso tekočino in bo postala presuha. V tem primeru jo zalijemo z vodo, lahko tudi s kisom. Uporabimo lahko tekočino, v kateri so bile vložene kumare ali druga kisla zelenjava, če jo imamo pri roki. Ker jo bomo s tem razredčili, jo bo najbrž treba tudi dodatno začiniti.

Zeleni deli mlade čebule bodo popestrili bledo jed. Če pa bomo narezano čebulo namakali v vodi pol ure, bo izgubila ostrino.
Aktualno: Vlaganje kumaric: na enem mestu vse, kar morate vedeti za najboljši rezultat

Krompirjeva solata


Za 4 osebe.

  • 1 kg krompirja

  • 5 mladih čebul

  • 3 žlice jogurta

  • 3 žlice kisle smetane

  • 1 žlica majoneze

  • sol, poper


Priprava


1. Izberemo krompir približno enake velikosti, da se bo enakomerno skuhal. Operemo ga, po potrebi očistimo s ščetko in stresemo v velik lonec. Zalijemo z vodo, da bo pokrit, solimo in damo kuhati. Ko zavre, ga kuhamo približno pol ure na majhnem ognju. Z ostrim nožem preverimo, ali je kuhan.

2. Potem ga odcedimo in ohladimo ter olupimo. Narežemo ga na rezine in stresemo v večjo skledo.

3. Čebulo očistimo in narežemo na kolobarje.

4. Smetano, jogurt, majonezo solimo in popramo ter gladko razmešamo.

5. Prelijemo po krompirju, dodamo čebulo, za pest je prihranimo za okras, in rahlo premešamo.

6. Razdelimo na krožnike ali v skodelice in okrasimo s čebulo.
Priporočamo tudi: Pretesno zaprti kozarci: triki, kako jih lažje odpremo

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: PeopleImages/Getty Imsges
Datum Objave: 12.7.2023 ob 18:07

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: