Krompirjeva zloženka s klobaso
Odpri galerijo
A+ A-
Slastna slovenska musaka.
Priprava: 20 minut, čas peke: 30 minut.
Sestavine
- 1,5 kg krompirja, čebula
- 2 para klobas za kuhanje
- 2 jajci
- 2 dl sladke smetane
- 100–150 g poltrdega sira
- žlica oljčnega olja, sol, poper
- šetraj, timijan, origano, bazilika, rožmarin, majaron
Priprava
- Najprej v kozico nalijemo malo vode, damo vanjo klobase in pristavimo. Ko voda zavre, odstavimo in pustimo pokrito 10 minut.
- Medtem pečico segrejemo na 200 stopinj. Krompir olupimo in narežemo na tanke rezine. Stresemo ga v nov lonec, prilijemo vodo, ki naj vse pokrije, solimo, pristavimo, zavremo in kuhamo 3–5 minut, da se krompir zmehča, a še ostane čvrst.
- Čebulo očistimo, drobno narežemo in v ponvi svetlo prepražimo. Začinimo z naštetimi začimbami.
- Klobase vzamemo iz vode, jih narežemo na tanka kolesca ali še bolje na manjše kose, da bomo pečeno zloženko lažje narezali.
- Pekač namastimo. V plasteh naložimo krompir, praženo čebulo, klobase. Na vrhu naj bo krompir.
- Posebej v skodelici zmešamo jajci in smetano, solimo. To enakomerno prelijemo po krompirju, pokrijemo z listom papirja za peko, postavimo v pečico in pečemo 20 minut. Potem papir odstranimo, zloženko obložimo z rezinami sira in pečemo še 10 minut.
- Ponudimo ob skledi solate iz kuhanega pora.
Ali veste: Da vsaka klobasa za kuhanje ni zares kranjska? Ampak za to jed lahko uporabite katerokoli, ne le takšne s certifikatom po točno določeni recepturi.
Naredimo vnaprej: Predlagam, da si vse vnaprej naložite v model in shranite v hladilnik. Naslednji dan prelijte in specite. Da bi spekli vnaprej? Raje ne.
Priporočamo še: Najboljše kremne juhe: TOP 5 receptov za zimo
Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 19.3.2018 ob 08:03