Kruh marjetica s česnom: bombice, puhaste kot oblački

To pa je bombastična rožica. Sicer je res, da lahko kruh oblikujemo v hlebček, štruco ali celo bombetke – a vsi vemo, da je takoj bolj puhast in okusen, če je pečen v obliki marjetice.

Tale rožica spada med nežnejše na dotik, v okusu pa pokaže svojo drznost z aromo po česnu. Tako prefinjena je, da ima zelo tanko in mehko skorjico. Kot nalašč za ob bok sočnim omakam morskih jedi, kot je – buzara!

Priporočamo še: Navdušeni boste, kako lahko to rožo, ki trenutno cveti na vrtovih, uporabite v kuhinji

Kruh marjetica s česnom

  • 500 g bele pšenične moke
  • 330 ml tople vode
  • zvrhana žlička česna v prahu
  • žlička suhega peteršilja v prahu
  • 2 žlici oljčnega olja
  • žlica sladkorja
  • 7 g suhega kvasa
  • 1,5 žličke soli
  • maslo

Priprava

1. V večjo posodo stresemo moko, suhi kvas, žlico sladkorja, zvrhano žličko česna v prahu, žličko peteršilja in 1,5 žličke soli. V moki naredimo jamico, vanjo pa vlijemo 330 ml tople vode.

2. Vse skupaj premešamo, nato pregnetemo v posodi, da poberemo vso moko, nazadnje pa še s kuhinjskim robotom 5–7 minut, da postane testo gladko in prožno. Posodo pokrijemo s kapo za prhanje ali vlažno krpo in jo 30 minut pustimo na toplem.

3. Po kratkem vzhajanju testo razdelimo na 9 enako velikih delov in jih oblikujemo v kroglice. Kroglico naredimo tako, da testo s prsti zbiramo v eni točki, da napnemo njegovo površino, nato pa ga obrnemo in z navzgor obrnjenimi dlanmi ob vrtenju vlečemo proti sredini.

4. Kroglice razporedimo po pladnju, premazanem z oljem, in jih rahlo naoljimo. Razporedimo jih v obliki marjetice – ena kroglica naj bo na sredini, druge pa okoli nje. Med posamezno bombetko naj bo največ kak centimeter prostora. Pladenj pokrijemo s prozorno folijo za živila in pustimo 30 minut pri miru.

5. Vmes segrejemo pečico na 200 stopinj.

6. Marjetico pečemo 20 minut. Takoj, ko kruh vzamemo iz pečice, ga še vročega premažemo z maslom. Pustimo ga, da se malce ohladi, nato od njega veselo odtrgamo puhasto bunko.

Deloindom.si: Solata: kako pridelamo lastno seme
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed