Kruh v štirih barvah

Kaj ni čudovit?

Sestavine

– 400 g bele moke
– vrečka bio kvasa
– 8 g soli
– 2 žlici sladkorja
– 60 g 100-% soka rdeče pese (za roza testo)
– 1 žlica kurkume (za rumeno testo)
– žlica alge chlorella v prahu (za zeleno testo)

Priprava

1. Moko razdelimo v štiri posode za gnetenje, v vsako odmerimo 100 g. Kvas stresemo na krožnik in ga poskušamo kar se da natančno razdeliti na štiri dele. Prav tako razdelimo sladkor in sol. Dobro premešamo z moko v vsaki skledi posebej.

2. V prvo skledo prilijemo 60 ml vode in ugnetemo testo.

3. V drugo skledo stresemo alge v prahu (če imamo chlorello v tabletki, jo fino zdrobimo v možnarju). Premešamo z moko, da je enakomerno obarvana, šele nato prilijemo 60 ml vode in ugnetemo testo.

4. V tretji skledi premešamo moko s kurkumo, prilijemo 75 ml vode in ugnetemo.

5. V četrto skledo zlijemo sok rdeče pese in ugnetemo testo. Izberemo sok, ki mu je dodana askorbinska kislina, ta poskrbi, da se v testu ohrani rdeča barva.

6. Sklede damo v plastično vrečko in počakamo kakšno uro, da se količina testa podvoji. Čas vzhajanja je odvisen od marsičesa, še najbolj od temperature v prostoru.

7. Iz vzhajanega testa na pomokani površini oblikujemo štiri svaljke. Delamo po vrsti tako, kot smo ugnetli testo, najprej bel svaljek, nato zelen, rumen in nazadnje roza. Iz svaljkov spletemo pleteničko, jo preložimo na peki papir in pustimo vzhajati v pekaču, ki ima pokrov. Če nimamo takšnega pekača, damo med peko v pečico posodico z vodo.

8. Pečico segrejemo na 220 stopinj, pečemo 30 minut, nato umaknemo pokrov in pečemo še 10 minut. Narežemo, ko se popolnoma ohladi. Spečemo jo lahko za naslednji dan.

Poizkusite še: Ponev z mlado špinačo in čičeriko

Fotografija: Hana Splichal

Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana