Kruhki na palčki

Odpri galerijo
A+ A-
Recept, ki bo naredil piknike in družabne večere ob ognju še bolj magične. Nanj nas je pred leti opozorila naša bralka Irena Hitti. Tole je osnovni recept, preberite, kako se jih loti ona.
Sestavine
- 400 g navadne bele moke
- žlička sladkorja
- vrečka suhega kvasa
- 3 dl mlačnega mleka (ali vode)
- žlička soli, 2 žlici oljčnega olja
Dodatno
- česen, zelišča
Priprava
1. V večjo skledo stresemo moko, ob robu posolimo, na sredi naredimo luknjico, vanjo zlijemo približno tretjino mleka, dodamo sladkor, po vrhu posujemo kvas, rahlo pomešamo in čakamo, da kvas začne delovati, kakih 10–15 minut.
2. Ko so mehurčki na kvascu močni in živahni, prilijemo preostalo mleko, dodamo olje in vgnetemo testo: 8–10 minut, najbolje ročno. Preložimo ga nazaj v skledo, pokrijemo in počakamo kako uro – poleti gre hitro, da testo dvojno vzhaja.
3. Potem ga pretresemo nazaj na delovno površino, razdelimo na koščke (velikost določimo sami, a preveliki se bodo predolgo pekli) in jih zvaljamo v kačice. Kadar smo doma, jih lahko že navijemo na dolge sveže narezane palice in ponudimo, naj si ljudje kruhke sami spečejo nad ognjem. Če na piknik šele gremo, testo samo zamesimo in vzamemo s sabo – vzhajalo bo med potjo.
Namig: Palice morajo biti sveže ali vsaj namočene, drugače vam bodo zgorele in kruh z njimi.
Naslovna fotografija: Irina Wilhauk/Getty Images
Datum Objave: 22.6.2022 ob 08:06