Odprta Kuhinja

Kruhki na palčki

Odpri galerijo
A+   A-
Recept, ki bo naredil piknike in družabne večere ob ognju še bolj magične. Nanj nas je pred leti opozorila naša bralka Irena Hitti. Tole je osnovni recept, preberite, kako se jih loti ona.


Zgodba iz pravega življenja: »Hladno testo za kruh se lahko pripravi zvečer. Suhe jurčke namočiš v treh žlicah mlačne vode. Ko se napnejo, jih ožameš in na drobno sesekljaš. Tekočino porabiš pri mesenju testa. Moko streseš v skledo, primešaš zdrobljen kvas, sol, sladkor, jurčke, doliješ vodo, olje in tekočino od namakanja jurčkov. Narediš gladko testo in ga daš v polivinilasto vrečko v hladilnik. Zjutraj ga odneseš v gozd ali na piknik v naravi. S seboj vzameš malo moke za delanje svaljkov. Odrežeš si dolge palice in nanje naviješ trakove, ki jih oblikuješ iz odtrganega testa. Na odprtem ognju jih vsak zase speče v približno sedmih minutah,« pravi Irena Hitti, ki je videvala, kako so si take kruhke pekli gozdni delavci na Gorjancih.

Sestavine  • 400 g navadne bele moke

  • žlička sladkorja

  • vrečka suhega kvasa

  • 3 dl mlačnega mleka (ali vode)

  • žlička soli, 2 žlici oljčnega olja


Dodatno

  • česen, zelišča


Priprava


1. V večjo skledo stresemo moko, ob robu posolimo, na sredi naredimo luknjico, vanjo zlijemo približno tretjino mleka, dodamo sladkor, po vrhu posujemo kvas, rahlo pomešamo in čakamo, da kvas začne delovati, kakih 10–15 minut.

2. Ko so mehurčki na kvascu močni in živahni, prilijemo preostalo mleko, dodamo olje in vgnetemo testo: 8–10 minut, najbolje ročno. Preložimo ga nazaj v skledo, pokrijemo in počakamo kako uro – poleti gre hitro, da testo dvojno vzhaja.

3. Potem ga pretresemo nazaj na delovno površino, razdelimo na koščke (velikost določimo sami, a preveliki se bodo predolgo pekli) in jih zvaljamo v kačice. Kadar smo doma, jih lahko že navijemo na dolge sveže narezane palice in ponudimo, naj si ljudje kruhke sami spečejo nad ognjem. Če na piknik šele gremo, testo samo zamesimo in vzamemo s sabo – vzhajalo bo med potjo.
Namig: Palice morajo biti sveže ali vsaj namočene, drugače vam bodo zgorele in kruh z njimi.

Naslovna fotografija: Irina Wilhauk/Getty Images
Datum Objave: 22.6.2022 ob 08:06

Več iz te teme:

kruhtestokruhki na palčki

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.