Kruhov narastek z jesensko zelenjavo
Odpri galerijo
A+ A-
S skledo solate je lahko odlična glavna jed, prileže pa se tudi kot priloga k mesnim jedem. Naš jesenski hit.
Kruhov narastek z jesensko zelenjavo
Za pekač 30 x 20 cm.
- 500 g buče (maslenka ali hokaido)
- 100 g pancete (ali klobase, šunke)
- 1 srednje velika rjava čebula
- 200 g kodrolistnega ohrovta (ali blitve)
- 500 g kruha
- 100 g sira, ki se topi (ali mocarela, gauda)
Preliv
- 4 jajca
- 250 ml mleka
- 100 ml sladke smetane
- sol, poper, muškatni orešček
- nasekljana zelišča (peteršilj, drobnjak, timijan, rožmarin, …)
Priprava
1. Pečico ogrejemo na 220 stopinj.
2. Bučo olupimo, narežemo na manjše koščke in predenemo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Solimo, popramo in pokapamo z oljčnim oljem ter pečemo približno 20 minut. Ko je buča pečena, temperaturo v pečici znižamo na 180 stopinj.
3. V ponvi popečemo na manjše koščke narezano panceto, odvečno olje odlijemo in panceto postavimo na stran.
4. Nato v ponvi prepražimo narezano čebulo, dodamo narezan ohrovt, solimo in popramo ter vse skupaj pražimo še nekje 4 do 8 minut.
5. Kruh narežemo na poljubne manjše koščke.
6. Pripravimo preliv: v posodi zmešamo jajca, dolijemo mleko, smetano in zelišča ter vse skupaj solimo, popramo, na koncu pa dodamo še nekaj naribanega muškatnega oreščka.
7. Pekač dobro namastimo in vanj enakomerno razporedimo vse sestavine (kruh, bučo, panceto, ohrovt s čebulo ter polovico sira), nato pa vse skupaj prelijemo s prelivom ter po vrhu potresemo še s preostalo polovico sira.
8. Pečemo približno eno uro. Priporočam, da prve pol ure peke pekač pokrijemo z aluminijasto folijo za živila.
9. Postrežemo toplo s skledo solate!
Priporočamo še: Nikar v smeti z listi cvetače. Pripravite raje to neverjetno okusno jed
Datum Objave: 26.9.2022 ob 08:09