Odprta Kuhinja

Kuhanček: ta pijača je za pripravo še boljša od vina

Odpri galerijo
A+   A-
Prišel je čas toplih pijač, med katerimi se vsako leto najbolj razveselimo kuhanega vina. A zdi se nam, da vam bo kuhanček s to tekočino še bolj všeč.


Ko decembra vandraš po naših mestih, praznične sejme zavohaš, še preden jih opaziš. Kuhano vino, ki je na stojnicah klasika, nas ob kratkem (ali malce daljšem) postanku preplavi z dobrodošlo toplino. V zadnjih letih se je ponudba kuhanih in začinjenih pijač razbohotila in prefrigani štant mojstri v velike piskre zlivajo vse, kar je tekočega. Nama je najbolj pri srcu kuhan jabolčni cider, saj so jabolka ključni član zimskih praznikov. Za brezalkoholno različico namesto ciderja preprosto uporabimo jabolčnik.
Mogoče vas zanima: Zakaj gina ne smemo kuhati

Kuhan jabolčni cider



  • 1 l jabolčnega ciderja

  • 200 ml jabolčnega soka

  • 60 ml ruma

  • 2 janeževi zvezdi, 1 cimetova palčka, 4 klinčki

  • 1 bio pomaranča


Priprava


1. V pisker zlijemo liter ciderja in 200 ml jabolčnega soka.

2. Dodamo janeževi zvezdi, cimetovo palčko in klinčke.

3. Pomarančo, ki mora obvezno biti bio, z neškropljeno lupino, narežemo na rezine in jo vržemo v kastrolo.

4. Pristavimo na ogenj in segrevamo skoraj do vretja.

5. Kuhan cider odstavimo in vanj zlijemo še 60 ml ruma.

6. Cider natočimo v lične kozarce ali skodelice in ga družno srknemo!
Priporočamo še: Začimbe, ki jih moramo dodati v jedi s kislim zeljem
Datum Objave: 1.12.2022 ob 12:12

Več iz te teme:

jabolčnikkuhano vinokuhančekjabolčni cider

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.