Kultna solata caprese – z več žmohta

Se vam ne zdi, da je pri hrani z žara večen problem, kaj postreči zraven, da ne bo vedno enako in dolgočasno. Znamenita solata caprese je slavospev preprostosti in dobra izbira.

Sredi poletja, ko so na voljo od sonca razvajeni domači mesnati paradižniki, ki pokajo od čvrstosti, pa so kljub temu nebeško sladki in kisli obenem, polni umamija, na ta recept kar pozabite. Takrat naj bo caprese le nekaj kolutov dobrega paradižnika, dobra mocarela, sveže natrgana bazilika, nekaj soli in nekaj oljčnega olja. Se pa zgodi, da imamo paradižnike, ki jih od vse slave in hvale ostane le čvrstost, drugo je prazen nič: in takrat pride prav krepak preliv, ki bo vse skupaj dvignil na podobno raven slasti.

Solata caprese

Preliv

 • 3 žlice balzamičnega kisa
 • žlica sojine omake (manj slane)
 • 4 nepolne žlice dižonske gorčice
 • po 1 drobno narezana šalotka in srednje velik strok česna
 • po 1 dl oljčnega in navadnega repičnega olja
 • 1/2 žličke soli (poskusite, zaradi sojine omake)
 • 1/2 žličke mletega popra

Solata

 • 4 veliki, čim bolj zreli in mesnati paradižniki (ali 1 kg)
 • 2 žlički soli
 • 3 žlice oljčnega olja
 • manjši šopek bazilike
 • 500 g čim boljše mocarele, če je mogoče, bivolje

Priprava

1. Pripravimo preliv, tako da preprosto pomešamo vse sestavine in močno stresamo, dokler se čim bolj ne razporedijo. Nastala ga bo zajetna količina, pomeni: naredili ste ga še za nekaj naslednjih piknikov, kajti v hladilniku, dobro zaprt, zdrži vsaj dva meseca – le pred vsako uporabo ga znova dobro pretresite.

2. Paradižnik, ki ga pred tem nimamo v hladilniku, narežemo: večje, mesnate, na kolute in potem še na pol, manjše, recimo češnjevce, če uporabljamo te, na polovico. Preložimo jih v cedilo in posujemo z dvema nepolnima žličkama soli, z roko pomešamo, da se sol razporedi. Pod cedilo postavimo posodo in damo na stran za pol ure. V tem času se bo v posodo nateklo nekaj soka, ki ga bo iz paradižnika izvlekla sol.

3. Od pripravljenega preliva vzamemo kak deciliter in ga pomešamo z dvema žlicama ulovljenega paradižnikovega soka, ta bo dodatno ojačal okus preliva, preostali sok zavržemo, ker je slan. Znova močno pomešamo in v enakomernem curku prilivamo dodatno oljčno olje, da se čim bolj približamo konsistenci emulzije.

4. Paradižnik in sir lično razporedimo na pladenj, enakomerno pokapamo s prelivom, dodatno po potrebi popramo, na koncu pa posujemo z natrganimi lističi bazilike.

Namig: Taka solatka je fantastična tudi kot obloga za popečen kruhek, najbolje drožni.
In še: Če bi želeli dodati še malo čebule, jo narežite na kocke in prej za pol ure namočite v ledeno vodo, da ji odvzamete ostrino. Tako ne bo prevpila solate.
Priporočamo tudi: Tedenski jedilnik: jedi, ki jih pripravljamo okoli prvega maja

Besedilo R. O. K.
Fotografija: YelenaYemchuk/Getty Images

Deloindom.si: Recept za doma narejeno naravno sredstvo proti plevelu
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana