Kultne jedi: kukiji s čokolado in vsa pravila, da bodo popolno uspeli

Kar nekaj časa smo razmišljali, s katero slaščico začeti kultno decembrsko peko. In ugotovili, da najbolje kar s takšno, ki nam bo najlažje uspela.

Po nasvet, kako naredimo kukije, popolne piškote s čokoladnimi koščki, smo se obrnili na slavno kanadsko slaščičarko Anno Olson, nekaj zanimivosti pa sta dodali še Američanki, ki živita v Sloveniji. Ob praznikih vam podarjata družinski recept za piškotke, ki uspejo vsakomur!

Gremo na začetek, v leto 1930. »Takrat je Ruth Wakefield v Massachusettsu vodila priljubljeni lokal Toll House Inn. Srednje grenko čokoladno tablico je razbila na manjše koščke, jih vmešala v testo in nastali so piškoti s čokoladnimi koščki – chocolate chip cookies. Leta 1939 je recept prodala podjetju Nestlé, ki ga je natisnilo na ovitek svojih piškotov. Še danes ga najdemo tam,« začne zgodbo o kultnih ameriških piškotih pripovedovati Patricia Huebsch­man.

Američanka, ki zadnjih nekaj mesecev živi v Radovljici, je po poklicu pravnica, kuhanje in peka pa sta njeni veliki ljubezni. V teh že prav hladnih gorenjskih dneh je začela peči svojo različico slavnih ameriških piškotkov, recept najdete na sosednji strani. Ti piškotki so tako čudoviti, da so osvojili Majo Buden, šefinjo kuhinje radovljiške Gostilne Kunstelj, ki je pred kratkim postavila avtomat z domačimi dobrotami. Če boste imeli srečo, boste v njem našli tudi piškotke s čokoladnimi koščki, narejene po Patricijinem receptu.

Ključna je temperatura masla

Naj za trenutek zapustimo hladno Gorenjsko in se ozremo proti še malo bolj mrzli Kanadi. Vas zanima, kaj je najpomembnejše, če se priprave teh piškotkov lotimo doma? »Za ta recept je značilna preprostost: to velja tako za način priprave kot pripomočke, ki jih uporabimo. Piškotke lahko zmešamo kar s kuhinjsko lopatko, pred oblikovanjem v kroglice pa testo zajemamo z žlico in to je, poleg sklede, pekača in pečice, vse, kar potrebujemo. Če si vzamete dovolj časa za natančno tehtanje sestavin – pri čemer lahko dodate za kanček več čokoladnih koščkov – vam bo uspelo,« je za OK povedala Anna Olson. Rodila se je v Ameriki, živi pa v Kanadi, kjer je zelo slavna slaščičarka – tako zelo, da je sodnica v več kuharskih oddajah, napisala pa je tudi devet kuharskih knjig, polnih čudovitih domačih slaščic. Za občutek: njen video o pripravi piškotkov s čokoladnimi koščki ima skoraj 12 milijonov ogledov.

V tem videu Anna Olson tudi odgovori na vprašanje, zakaj nam čokoladni piškotki kdaj odlično uspejo, kdaj pa se nam, čeprav dosledno uporabljamo isti recept, čudno razlezejo: »Ključna je temperatura masla. Da bi piškotki vedno uspeli, maso takoj oblikujem v kroglice, nato pa pekač za uro potisnem v hladilnik.«

Skrivna sestavina: koruzni škrob

Poleg tega, pove Anna Olson za OK, je treba upoštevati še nekaj: »Nujno je, da imajo maslo in jajca sobno temperaturo, saj boste le tako lahko dobro umešali testo.« Kaj pa je njena skrivnost pri pripravi teh kultnih piškotkov? »Ko jih pripravljam, v testo vedno dodam malo koruznega škroba. To je moja skrivnostna sestavina, kajti koruzni škrob zadržuje vlago, tako bo jedro piškota ostalo mehko, medtem ko se bo skorjica lepo hrustljavo zapekla,« razkrije Anna Olson.

Bralcem OK, ki bi recept za te kultne piškotke radi začinili po svoje, pa svetuje: »V receptu za klasične piškotke s čokoladnimi koščki je vedno kanček vanilje. Lahko pa dodamo še kaj: malo cimeta ali muškatnega oreščka bo kot nalašč!«

Kanadska slaščičarka Anno Olson

Ti piškoti so kot potica

Gremo iz Kanade nazaj v Radovljico, kjer Patricia Huebschman s hčerko Kenzie že pospešeno peče decembrske dobrote. »V Ameriki uživajo ti piškotki ob decembrskih praznikih podoben status, kot ga ima pri vas potica. Obstaja prvotni recept, ki je, kot sem že omenila, še danes natisnjen na ovojih Nestléjevih piškotkov. Vsak pa ga lahko prilagodi svojemu okusu. Ti piškotki so pri nas res kultni,« pravi Patricia.

Vsaka ameriška gospodinja ima torej svoj recept, ki ga najraje ponavlja. »Tu in tam naju vseeno na spletu premami recept, ki obljublja ‘najboljše ameriške piškotke na svetu’. Poskusiva, a na koncu vedno ugotoviva, da je najin boljši,« mamino misel z nasmehom nadaljuje Kenzie Huebschman.

Kakšen pa je popoln ameriški piškot s čokoladnimi koščki? »Imeti mora hrustljavo skorjico in mehko notranjost. Ena večjih napak, ki jih lahko naredimo pri domači peki, je ta, da piškote prepečemo – tedaj niso dobri,« poudari Patricia Huebschman. Pri tem še opomba: nič ni narobe, če piškotki niso enakomerno ravni, temveč imajo na sredini nekakšen griček – to je pravzaprav priporočljivo.

Pravilo številka ena: hladno testo!

Če si v spomin prikličemo kukije, se nam izrišejo različne velikosti: nekateri so majhni, drugi pa veliki skoraj kot manjši krožnik. Kakšna je prava velikost? »Res je, lahko so veliki ali manjši. Meni je najbolj všeč, če imajo premer nekje med 5 in 8 centimetrov, saj so takšni ravno pravšnji,« pove sogovornica.

Tudi ona, ko jo vprašamo, kaj je najpomembnejše pri peki, pove: »Ko gre v pečico, naj bo testo hladno. Zato je pomembno, da vsaj tri ure počaka v hladilniku. Druga stvar, ki jo moramo upoštevati, pa je, da piškote vsaj deset minut hladimo kar na pekaču, kajti tako bomo dosegli značilno mehko sredico.«

Kenzie Huebschman doda: »Pomembno je tudi, da pravilno izberemo čokolado. V Ameriki lahko kupimo posebne čokoladne kapljice, ki so narejene prav za tovrstno domačo peko. Če jih nimamo, si lahko pomagamo z dobro čokolado za kuhanje, ki jo na grobo narežemo. Tudi to sva z mamo že poskusili in tudi v tem primeru piškoti lepo uspejo. Najin trik je, da na vrh vsakega piškotka, ko je še čisto vroč in se hladi na pekaču, dodava še nekaj koščkov čokolade. Čokolada se bo na vročem piškotku lepo raztopila, piškotki pa bodo še za odtenek lepši in bolj okusni.«

Čokolada, vanilja, oreščki …

Besedo spet prevzame mama Patricia, ki se takole sprehodi po dišečih dodatkih: »Za okus je, poleg čokolade, nujna tudi vanilja. Le redkokateri recept je ne vsebuje. Nekateri radi dodajo pomarančno lupinico, drugim so ljubi nasekljani oreščki, najbolj lešniki. Spet tretji prisegajo na koščke bele čokolade ali pisane bonbončke M&M. Kakorkoli že začiniš svoje piškote, osnovno testo je vselej enako.«

Ko že debatiramo o testu, bi skoraj pozabili – ključno je, da uporabimo pravi rjavi sladkor, poudari Patricia Huebsch­man: »V trgovini poiščimo tistega, ki ima že skoraj okus melase – to je sladkor, ki je nekako bolj gost in se drži skupaj. Ta bo lepo karameliziral in poskrbel za še boljši okus.«

Za konec še en, prav tako čudovit nasvet naše sogovornice: »Dan preden začnete peči piškotke, dajte maslo iz hladilnika. Tako ne bo treba čakati na trenutek, ko bo doseglo sobno temperaturo, ampak bo že zjutraj na pultu pripravljeno, da ga zamesite v testo.«

Še nekaj decembrskih piškotkov

Piškoti s čokoladnimi koščki seveda niso edini, ki Američane vseh starosti razveseljujejo ob decembrskih praznikih. »Tu so še peanut butter chocolate kisses (arašidovi piškoti s čokolado), snickerdoodles (mehki piškoti s cimetom), rice krispie squares (piškoti z riževimi kosmiči), gingerbread cookies (medenjakom podobni piškotki z ingverjem), oatmeal raisin (piškoti z ovsenimi kosmiči in rozinami) in scotcheroos (arašidovi kvadratki, politi s čokolado). Vsi so zelo priljubljeni, a nobeni še zdaleč ne dosegajo takšnega statusa, kot ga imajo piškoti s čokoladnimi koščki,« našteje Patricia Huebschman še nekaj okusov, po katerih dišijo decembrski prazniki v gospodinjstvih na drugi strani Atlantika.

Piškoti s čokoladnimi koščki so v Ameriki celo tako priljubljeni, da zanje v trgovinah prodajajo že narejeno testo, iz katerega potem samo oblikujemo kroglice in jih spečemo. Še to: Američani pogosto zamesijo dvojno količino testa in naredijo kroglice, potem pa jih polovico ohladijo in spečejo takoj, polovico zamrznejo. Ko je pravi čas, zamrznjene samo razporedimo po pekaču (tudi zdaj upoštevamo presledke, saj se bodo kroglice med peko razlezle v piškote s premerom 5 ali 8 centimetrov) in jih spečemo, pri čemer čas peke podaljšamo za dve ali tri minute.

Patricia Huebschman s hčerko Kenzie že pospešeno peče decembrske dobrote. (Fotografija: osebni arhiv)

Kukiji: mehki ameriški čokoladni piškoti

Izvorno: Chewy American Chocolate Chip Cookies. Po receptu Patricie Huebschman. Za približno 24 piškotkov.

  • 280 g moke (tip 400)
  • 4 g sode bikarbone
  • 5 g koruznega škroba
  • 4 g soli
  • 170 g masla (sobne temperature)
  • 150 g rjavega sladkorja
  • 150 g kristalnega sladkorja
  • veliko jajce (sobne temperature)
  • 1 rumenjak (sobne temperature)
  • 10 ml vaniljeve esence
  • 225 g čokoladnih kapljic (ali na grobo nasekljane čokolade)

Priprava

1. Zmešamo moko, sodo bikarbono, koruzni škrob in sol.

2. V drugi skledi penasto umešamo maslo, rjavi in beli sladkor. Dodamo jajce, rumenjak in na koncu še vaniljo. Zmes naj bo gladka, brez grudic.

3. V masleno mešanico dodamo suhe sestavine in premešamo, potem pa nežno vmešamo še čokoladne koščke.

4. Testo pokrijemo in ohladimo, lahko čez noč. Hlajenje testa je obvezno!

5. Naslednji dan ga vzamemo iz hladilnika in pustimo na pultu 10 minut, da se rahlo zmehča.

6. Vmes pečico segrejemo na 165 stopinj Celzija in vzamemo velik pekač, ki ga pokrijemo s papirjem za peko.

7. Testo oblikujemo v kroglice, težke med 35 in 45 gramov.

8. Na papir za peko jih zlagamo dovolj narazen – upoštevati moramo, da se bodo piškoti razlezli in bodo veliki 5 do 8 centimetrov.

9. Pečemo jih 12 ali 13 minut. Piškoti bodo videti premalo pečeni, a nič hudega – takšni bodo ravno dovolj mehki! Ko jih vzamemo iz pečice in so torej še vroči, na vrh vsakega dodamo še malo čokoladnih kapljic, ki se bodo lepo raztopile.

10 Piškote 10 minut hladimo na pekaču, preden jih začnemo zobati.

Priporočamo še: Tedenski jedilnik: hitro in enostavno kuhanje

Naslovna fotografija: Cavan Images/Getty Images

Špela Ankele
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed