Kurja juhica

Ponekod še vzdržujejo stare običaje, po katerih kokošjo juho postrežejo porodnicam, da bi si čim prej opomogle.

Kokošja juha je od nekdaj veljala za zdravilno in krepčilno. Da bo nekaj na tem, kaže tradicija, po kateri jo je porodnica v prvih dneh po porodu vselej dobila za kosilo. Ta običaj ponekod še vzdržujejo, za tozadevno skrb za porodnice so zadolžene zlasti mame in tašče. Ob prvem obisku mlade družine prinesejo velik pisker bistre juhe, zraven pa seveda še pečeno kokoš. Večina žensk je po porodu oslabljenih, juha jih nasiti in okrepi, dobrobit te navade pa je še to, da porodnici ni treba takoj kuhati. Juha, ki jo skuhamo iz cele kokoši ali iz kosti, tekne vsej družini, ne le mladi mami, zlasti se z njo radi pokrepčamo in pogrejemo v mrzlih zimskih dneh.

Sestavine za 4 osebe

– 500–600 g kokošjega mesa (s kostmi)
– 1 čebula
– 2 stroka česna
– 3 korenčki
– 1 korenina peteršilja
– 1 korenina zelene
– šopek peteršilja
– sol, poper

Priprava

1. Meso operemo in damo v lonec. Če želimo, da bo juha manj mastna, odstranimo kožo.

2. Zelenjavo očistimo, čebulo prepolovimo, korenje in korenine peteršilja ter zelene narežemo na večje kose. Vso zelenjavo stresemo v lonec in zalijemo s približno 2 litroma vode.

3. Ko voda zavre, odstranimo peno, ki se nabere na površju. Solimo in popramo ter kuhamo na majhnem ognju, toliko, da enakomerno brbota, dobro uro. Po potrebi vmes odstranimo peno.
Na koncu juho precedimo in zakuhamo z rezanci. Dodamo v juhi kuhan korenček in narezano meso ter potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Besedilo: A. K.
Naslovna fotografija: Thinkstock

Preberite še: 25 idej za domače juhice

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.