Kvašene jabolčne miške brez jajc

Miške, narejene po veganskem receptu, ne vsebujejo jajc in mleka živalskega izvora. Obogatene so z jabolki, rozinami in pinjolami.

Ob praznikih nas bolj kot druge dni zanima tradicija. Kaj se da na mizo za pusta? Karnevalski jedilnik je masten, sladek in ocvrt. Če bi upoštevali pomen besede pust, ki je okrajšava iz mesopust, bi morale biti vse jedi na mizi veganske. Predlagam gosto in začinjeno bučno juho s kruhovimi kockami, ki jih popečete na olju, ocvrt krompirček, majonezno omako, cvetačo, bogato zabeljeno s popraženimi drobtinami, in za desert sladke miške z jabolki. O postu bomo razmišljali naslednjih štirideset dni, ko pusta ne bo več med nami.

Kvašene jabolčne miške

Za približno 20 kosov.

  • 50 g rozin
  • 2 žlici ruma
  • 180 g moke
  • 30 g sladkorja
  • 200 ml sojinega mleka
  • 1/4 kocke svežega kvasa
  • 30 g pinjol
  • naribana lupinica ene pomaranče
  • manjše jabolko
  • olje za cvrtje

Priprava

1. Rozine namočimo v rum.

2. Mleko segrejemo do mlačnega. V treh žlicah mlačnega mleka raztopimo kvas in približno polovico sladkorja. Pustimo, da kvas oživi.

3. V skledi zmešamo moko, preostanek sladkorja, pinjole in naribano pomarančno lupino. Dodamo spenjen vzhajan kvasni nastavek, preostalo mleko, rozine z rumom in z metlico umešamo testo.

4. Jabolko olupimo in grobo naribamo. Vmešamo v testo.

5. Pustimo na toplem, naj vzhaja približno dve uri oziroma tako dolgo, da se volumen testa podvoji.

6. V široki kozici segrejemo za dva ali tri prste olja. Ko je olje prave temperature (kot za peko krofov), začnemo. Čajno žličko pomočimo v vroče olje, zajamemo testo in ga spustimo v olje. In tako naprej. Vedno najprej žličko pomočimo v olje, nato zajamemo testo. Odvisno od velikosti oziroma širine posode pečemo hkrati osem mišk. Ko pride testo v stik z oljem, se morajo okrog njega narediti mehurčki. Peče se približno dobri dve minuti na eni strani in minuto in pol na drugi. Če je olje prevroče, se testo prehitro zapeče in ostane surovo.

7. Pečene odlagamo na papirnato brisačo, nato na krožnik. Še vroče posipamo s sladkorjem v prahu.

Priporočamo še: To so lokacije, ki slovijo po najboljših krofih v Sloveniji
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana