Odprta Kuhinja

Kvašeni cmoki: ne čakajte na zimo, po receptu tekmovalca iz MasterChefa si jih pripravite že danes

Odpri galerijo
A+   A-
Enega svojih najljubših receptov nam je tokrat zapisal Fabijan Wakounig, ki ga poznamo z malih zaslonov, saj je bil eden od tekmovalcev v novi epizodi priljubljenega kuharskega šova.


»Na MasterChef sem šel bolj ali manj brez pričakovanj, glavni cilj je bil to, da tekmovanja ne zapustim prvi. Z vsakim dnevom, ki sem ga preživel s sotekmovalci v kuhinji, pa sem bolj spoznaval, koliko mi kuhanje res pomeni in kako velika je želja, da ostanem čim dlje na tekmovanju. Naučil sem se ogromno novih tehnik, spretnosti in boljšega razmišljanja v kuhinji. Poleg tega, to je zame največja pridobitev, sem spoznal ljudi, za katere je kulinarika tako pomembna kot zame,« je sodelovanje v kuharski oddaji povzel študent medicine. Mladenič že načrtuje, da bo v bližnji prihodnosti v družbi sotekmovalcev kuhal na različnih dogodkih. Ko smo ga povprašali po tem, kateri recept bi zapisal za Okuse, je pojasnil: » Če bi me kdo vprašal po mojih najljubših jedeh, bi nedvomno omenil Germknedle. To so cmoki
iz kvašenega testa, polnjeni s slivovo marmelado in postreženi z vaniljevo omako.« Mi smo se tokrat osredotočili le na cmoke, ki so bili res odlični, vaniljevo omako pa pustili za kdaj drugič.

ni podpisa
ni podpisa

Kvašeni cmoki s slivovo marmelado


Za 4 osebe.

  • 250 g gladke moke

  • 120 ml toplega mleka (sobna temperatura)

  • 30 g svežega kvasa

  • 35 g masla (stopljenega)

  • 35 g sladkorja

  • 1 jajce

  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja (lahko tudi 1 žlička vaniljeve paste)

  • naribana lupinica polovice limone

  • ščepec soli


Nadev

  • nekaj žlic slivove marmelade


Po želji

  • maslo

  • sladkor v prahu

  • mak

  • vaniljeva omaka


Priprava


1. Najprej pripravimo kvasec. V posodico nadrobimo kvas, dodamo sladkor, žlico moke in mleko ter rahlo premešamo. Vse skupaj pustimo počivati vsaj 10 minut.

2. Medtem pripravimo preostale sestavine za testo. V skledo stresemo moko, vaniljev sladkor, naribano limonino lupino ter ščepec soli. Vse skupaj dobro premešamo, v sredini naredimo jamico.

3. Ko je kvasec nared, ga vlijemo v jamico v moki. Dodamo še jajce in stopljeno maslo (pazimo, da ni prevroče).

4. Vse sestavine dobro premešamo z žlico, da se povežejo. Nato testo gnetemo, dokler ne postane lepo in gladko – to traja po navadi 5 do 10 minut, če gnetemo ročno, če pa delo opravi kuhinjski robot, bo postopek trajal manj časa.

5. Testo nato postavimo v posodo, ga pokrijemo s krpo in pustimo počivati na toplem najmanj 30 do 40 minut. Zatem ga še enkrat pregnetemo, vrnemo v posodo in ponovno pustimo počivati 20 ali 30 minut.

6. Po ponovnem vzhajanju ga razdelimo na približno 100-gramske dele, iz katerih oblikujemo kroglice. Pokrijemo jih s krpo in jih pustimo počivati 10 minut.

7. Prišli smo do polnjenja. Kroglice testa z roko rahlo sploščimo in raztegnemo na debelino približno 1 cm. Na sredino damo žličko ali dve marmelade ter robove pomažemo z vodo, da se bo knedl boljše zalepil. Naslednji postopek je podoben kot pri izdelovanju buhtljev. Robove povlečemo skupaj tako, da je marmelada zajeta, in začnemo oblikovati knedl.

8. Cmoke spet pokrijemo s krpo, medtem pa pripravimo, kar potrebujemo za kuhanje nad soparo.

9. Germknedle kuhamo približno 20 minut nad soparo. Pri tem smo pazljivi, da v lonec ne damo preveč cmokov naenkrat, saj med kuhanjem še vzhajajo. (Cmoke seveda lahko skuhamo tudi v vreli vodi.)

10. Medtem pripravimo vaniljevo omako ali raztopimo maslo. »Še toplo jed prelijemo z maslom in postrežemo z vaniljevo omako. Na koncu čez cmok še potrosimo mak in sladkor v prahu,« svetuje kuhar tega tedna.
Priporočamo še: Brezglutenska pita z zelenjavo, brez katere ni piknika

Fotografija: Špela Ankele
Deloindom.si: Na svetu pojemo največ vrst te solate
Datum Objave: 14.5.2022 ob 07:05

Več iz te teme:

kvašeni cmokiMasterchefFabijan Wakounig

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.