Kvašeni cmoki: ne čakajte na zimo, po receptu tekmovalca iz MasterChefa si jih pripravite že danes

Enega svojih najljubših receptov nam je tokrat zapisal Fabijan Wakounig, ki ga poznamo z malih zaslonov, saj je bil eden od tekmovalcev v novi epizodi priljubljenega kuharskega šova.

»Na MasterChef sem šel bolj ali manj brez pričakovanj, glavni cilj je bil to, da tekmovanja ne zapustim prvi. Z vsakim dnevom, ki sem ga preživel s sotekmovalci v kuhinji, pa sem bolj spoznaval, koliko mi kuhanje res pomeni in kako velika je želja, da ostanem čim dlje na tekmovanju. Naučil sem se ogromno novih tehnik, spretnosti in boljšega razmišljanja v kuhinji. Poleg tega, to je zame največja pridobitev, sem spoznal ljudi, za katere je kulinarika tako pomembna kot zame,« je sodelovanje v kuharski oddaji povzel študent medicine. Mladenič že načrtuje, da bo v bližnji prihodnosti v družbi sotekmovalcev kuhal na različnih dogodkih. Ko smo ga povprašali po tem, kateri recept bi zapisal za Okuse, je pojasnil: » Če bi me kdo vprašal po mojih najljubših jedeh, bi nedvomno omenil Germknedle. To so cmoki
iz kvašenega testa, polnjeni s slivovo marmelado in postreženi z vaniljevo omako.« Mi smo se tokrat osredotočili le na cmoke, ki so bili res odlični, vaniljevo omako pa pustili za kdaj drugič.

Kvašeni cmoki s slivovo marmelado

Za 4 osebe.

 • 250 g gladke moke
 • 120 ml toplega mleka (sobna temperatura)
 • 30 g svežega kvasa
 • 35 g masla (stopljenega)
 • 35 g sladkorja
 • 1 jajce
 • 1 zavitek vaniljevega sladkorja (lahko tudi 1 žlička vaniljeve paste)
 • naribana lupinica polovice limone
 • ščepec soli

Nadev

 • nekaj žlic slivove marmelade

Po želji

 • maslo
 • sladkor v prahu
 • mak
 • vaniljeva omaka

Priprava

1. Najprej pripravimo kvasec. V posodico nadrobimo kvas, dodamo sladkor, žlico moke in mleko ter rahlo premešamo. Vse skupaj pustimo počivati vsaj 10 minut.

2. Medtem pripravimo preostale sestavine za testo. V skledo stresemo moko, vaniljev sladkor, naribano limonino lupino ter ščepec soli. Vse skupaj dobro premešamo, v sredini naredimo jamico.

3. Ko je kvasec nared, ga vlijemo v jamico v moki. Dodamo še jajce in stopljeno maslo (pazimo, da ni prevroče).

4. Vse sestavine dobro premešamo z žlico, da se povežejo. Nato testo gnetemo, dokler ne postane lepo in gladko – to traja po navadi 5 do 10 minut, če gnetemo ročno, če pa delo opravi kuhinjski robot, bo postopek trajal manj časa.

5. Testo nato postavimo v posodo, ga pokrijemo s krpo in pustimo počivati na toplem najmanj 30 do 40 minut. Zatem ga še enkrat pregnetemo, vrnemo v posodo in ponovno pustimo počivati 20 ali 30 minut.

6. Po ponovnem vzhajanju ga razdelimo na približno 100-gramske dele, iz katerih oblikujemo kroglice. Pokrijemo jih s krpo in jih pustimo počivati 10 minut.

7. Prišli smo do polnjenja. Kroglice testa z roko rahlo sploščimo in raztegnemo na debelino približno 1 cm. Na sredino damo žličko ali dve marmelade ter robove pomažemo z vodo, da se bo knedl boljše zalepil. Naslednji postopek je podoben kot pri izdelovanju buhtljev. Robove povlečemo skupaj tako, da je marmelada zajeta, in začnemo oblikovati knedl.

8. Cmoke spet pokrijemo s krpo, medtem pa pripravimo, kar potrebujemo za kuhanje nad soparo.

9. Germknedle kuhamo približno 20 minut nad soparo. Pri tem smo pazljivi, da v lonec ne damo preveč cmokov naenkrat, saj med kuhanjem še vzhajajo. (Cmoke seveda lahko skuhamo tudi v vreli vodi.)

10. Medtem pripravimo vaniljevo omako ali raztopimo maslo. »Še toplo jed prelijemo z maslom in postrežemo z vaniljevo omako. Na koncu čez cmok še potrosimo mak in sladkor v prahu,« svetuje kuhar tega tedna.

Priporočamo še: Brezglutenska pita z zelenjavo, brez katere ni piknika

Fotografija: Špela Ankele

Deloindom.si: Na svetu pojemo največ vrst te solate
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed