
Biskvit skoraj brez sladkorja. Za sladkosnedne po vrhu prelijemo z medom. Za ene in druge pa se bo te poletne sladice napeklo za pekač s premerom 20 centimetrov.
Sestavine
– 2 beljaka
– 50 g pirine moke
– 150 g mletih mandljev
– 1/2 žličke sode bikarbone
– 1/3 žličke pecilnega praška
– 2 rumenjaka
– 1 žlica kokosovega sladkorja (lahko tudi navadnega)
– 100 g jabolčne čežane
– 5 žlic olja
– 1/2 žličke vanilije
– sveže, močno zrele fige
– mandlji
Priprava
1. Iz dveh beljakov naredimo trd sneg.
2. V posebni posodi zmešamo moko, mlete mandlje, sodo bikarbono in pecilni prašek. Rumenjaka stepemo s sladkorjem in dodamo jabolčno čežano, olje in vanilijo. Dobro premešamo. Počasi dodamo suhe sestavine, na koncu pa še narahlo vmešamo sneg iz beljakov.
3. Vlijemo v pomaščen pekač, posut z drobtinami. Po vrhu razdelimo fige. Po želji potresemo še z nalistanimi mandlji.
4. Pečemo na 180 ° C približno 30–35 minut.
Priporočamo še: Vinska delavnica: Poletna pokušina penečih se vin
Recept in fotografija: Ana Bulat