Odprta Kuhinja

Lahkotno kosilo iz bučk za vroče dni, za katerega ne rabimo štedilnika

Recept: bučkini rezanci z bazilikinim pestom. (Foto: Jelena Cvetković Šarkanović) 
Odpri galerijo
A+   A-
Popoln izbor za zdravo kosilo ali lahko večerjo,« o finem poletnem receptu zapiše Jelena Cvetković Šarkanović, avtorica knjige Balkan vegan, in doda: »To je lahka in zdrava alternativa klasičnim testeninam.«

Z rastlinskimi recepti napolnjena knjiga Balkan vegan je lani izšla v nemščini, letos pa še v slovenščini. Zakaj? Ker je nastala pod prsti Jelene Cvetković Šarkanović, ki je bila rojena v Novem mestu, z družino pa živi na Dunaju. Oblikovalko, ki je napisala recepte, prispevala fotografije in uredila še prelom knjige, smo poprosili za nekaj poletnih zelenjavnih kuharskih nasvetov.

In katera začimbe se najbolje ujamejo z bučkami in paradižnikom? »Bučke se najbolje ujamejo z baziliko, rožmarinom, koprom, kumino ter drobnjakom. Te začimbe poudarijo blag okus bučk in dodajo prijetno aromo. K paradižniku priporočam baziliko, origano, rožmarin in timijan, saj dopolnjujejo sladkobo in kislost paradižnika ter ustvarjajo klasične sredozemske okuse,« nekaj prijetnih poletnih kombinacij naniza avtorica knjige Balkan vegan.

Igor, Bor in Jelena Cvetković Šarkanović ustvajajo veganski blog Bite With Zest (kar bi lahko prevedli v Strastni ugriz).
Igor, Bor in Jelena Cvetković Šarkanović ustvajajo veganski blog Bite With Zest (kar bi lahko prevedli v Strastni ugriz).

Bučkini rezanci z bazilikino pesto omako so hiter, enostaven in hranilno bogat obrok, ki je kot nalašč za poletne dni. Ta veganska in brezglutenska jed združuje svežino bučk in hranljivo bogat okus pesta, obogatena pa je tudi s hrustljavimi kaprami, sladko koruzo, sočnimi češnjevimi paradižniki ter z beljakovinami iz čičerike. Pri vseh teh sestavinah pa je najbolj presenetljivo to, da štedilnika sploh ne potrebujemo.

Sestavine

  • 3 manjše bučke
  • pest sveže bazilike
  • 100 g kuhane čičerke
  • 1 strok česna
  • 1 pest pinjol
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 2 žlici kvasnih kosmičev
  • kapre (po okusu)
  • 3 žlice kuhane koruze
  • 10 svežih češnjevih paradižnikov
  • sol
  • poper

Priprava

  1. Z uporabo spiralnega rezalnika iz bučk naredimo špagete (lahko uporabimo tudi navaden rezalnik za zelenjavo, da dobimo tanke rezine in jih nato narežemo v rezance).
  2. Pesto naredimo iz čičerke, česna, bazilike, pinjol, kvasnih kosmičev, oljčnega olja, soli in popra. Vse sestavine v mešalniku zmeljemo v gladko maso.
  3. Pesto polijemo prek bučkinih rezancev, zmešamo in dodamo kuhano koruzo, kapre ter svež češnjev paradižnik. Za bolj intenziven okus lahko dodamo še žličko čemaževega pesta.
Datum Objave: 12.7.2024 ob 07:07

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice:

×

Ali želite prejemati obvestila na portalu ODPRTA KUHINJA?

Ne Hvala
Nadaljuj