Lazanja z ribami

Z okusom po morju.

Priprava: 10 minut; čas peke: 25–30 minut.

Sestavine

– 250 g suhih testenin za lazanjo
– 500 g ribjih filejev (oslič, tuna, skuša, škarpena ipd.)
– pločevinka paradižnika, 2 stroka česna
– 10 oljk, parmezan

Priprava

1. Pečico vklopimo na 200 stopinj, iz omare vzamemo model za lazanjo.

2. Fileje v višji ponvi popečemo na malo olja, preložimo na krožnik, solimo in razkosamo. Po potrebi odstranimo kosti in prilijemo malo vode. Parmezan naribamo.

3. V isto ponev stresemo paradižnik, narezan česen, izkoščičene in narezane oljke in nekaj minut kuhamo. Nato dodamo razkosane ribe in odstavimo.

4. Na dno pravokotnega modela razmažemo 2 žlici paradižnikove omake, pokrijemo s plastjo testenin, dodamo plast ribje omake in plast testenin. Vse nekajkrat ponovimo, da porabimo vse sestavine, vendar naj lazanja sega le do prst pod robom. Prelijemo s preostalo omako in obilno potresemo z naribanim parmezanom.

5. Model porinemo v segreto pečico in pečemo 25–30 minut oziroma toliko časa, da iz pečice zaveje omamen vonj in je vrhnja plast hrustljavo zapečena. Lazanja je samostojna jed; po želji zraven ponudite zeljno solato.

Različica: Če želite bogatejšo lazanjo, posebej skuhajte bešamelno omako, jo nalijte na dno, na vsako plast testenin in na vrh.
Nasvet: Lazanja se lepše reže, če jo po peki pustimo v pekaču počivati 5–10 minut.
Naredimo vnaprej: Ne gre drugače, lazanje se ne da pripraviti vnaprej. Lahko si le pripravite ribjo omako, tudi bešamel, če ga želite, si skuhajte že prejšnji večer. Medtem ko se pečica segreva, pogrejte vse omake v kozicah, lazanjo sestavite in porinite v pečico. Za pol ure se lahko v miru posvetite družini.

Naslovna fotografija: Krištof Koman

Poizkusite še: juha s sladkim krompirjem in rdečo lečo

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana