Odprta Kuhinja

Lečna juha s kostanjem

Odpri galerijo
A+   A-
Kadar je dan prepoln opravkov in hrana ne ravno na prvem mestu, je ta juhica pravšnja za telo in mojo glavo. Umirjati se začnem že med rezanjem korenja, zato jo z veseljem pogosto pripravljam.Barve in sestavine so mi pisane na kožo, pa še pičlih 20 minut potrebujem, da je na mizi juha. Sama samcata je dovolj, tako je krepka. Še triki, ki pridejo prav, da ni dolgčas: namesto korenja uporabim bučo maslenko, namesto jušnih kock uporabim zamrznjeno jušno osnovo, namesto kostanja pa sem ter tja krompir.

Lečna juha  • 220 g gorske leče

  • 200 g korenja

  • 1 šalotka

  • po žlica masla in olja

  • po pol žličke suhega česna in provansalskih začimb

  • 1,7 l vode

  • 2 jušni kocki

  • 150 g kostanja, olupljenega (pečenega ali kuhanega)


Priprava


1. Čebulo nasekljamo na drobno, korenje narežemo na kolute.

2. Olje in maslo segrejemo v večjem jušnem loncu, dodamo čebulo, korenje in vse začimbe. Med mešanjem na hitro podušimo.

3. Dodamo še lečo, vodo in jušni kocki ter se držimo priporočil na vrečki leče: navadno je v 20 minutah kuhano, najbolje, da sproti pokušamo.

4. Proti koncu z vilicami pretlačimo kostanj, ga stresemo v juho in pokuhamo še kakšnih 5 minut.
Priporočamo še: Kultne jedi: jajca benedikt
Datum Objave: 4.11.2021 ob 09:11

Več iz te teme:

juhe in enolončnicekorenjelečakostanjlečna juha

Naročite se na e-novice:

Mirjam Grilc
Mirjam GrilcMirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.