
Pisana zelenjavna priloga, ki jo poznajo povsod po svetu. Tako jo pripravi eden največjih mojstrov žara v Ameriki.
Coleslaw je zares znamenita ameriška solata iz narezanega zelja in korenčka, ki ju zmešamo s kremasto majonezno polivko. Predstavlja protiutež mesnim dobrotam z žara, odlično pa se obnese v burgerjih in ob natrgani svinjini. Mojster žara Big Moe Cason, ki je nedolgo nazaj obiskal Slovenijo in nam zaupal kar nekaj žar modrosti, o katerih lahko berete tukaj, pa se je loti tako, da majoneze ne uporabi. V solatnem prelivu se znajdejo olje, gorčica, začimbe, jabolčni kis ter sol in poper.
Coleslaw
Dovolj za večji piknik (15 do 20 oseb).
- 1 kg zelja
- 1 kg korenja
- 1–2 dl jabolčnega kisa
- olje (po okusu)
- 3 žličke gorčice
- 3 žličke začimbne mešanice (kumina, timijan, origano …)
- sol, poper
Priprava
1. Najprej premešamo vse sestavine za solatni preliv. Če ga ne uporabimo takoj, ga zapremo v posodico in shranimo v hladilnik.
2. Zelje in korenje narežemo res na tanko – pri korenju si lahko pomagamo s posebnim lupilcem.
3. Tik preden postrežemo, premešamo narezano zelje in korenje s solatnim prelivom.
Opomba: Jabolčni kisi so različno kisli, zato to sestavino odmerite po svojem okusu.

Priporočamo tudi: Popečene bučke s sirom: recept, ki bo hit tudi pri vas doma
Naslovna fotografija: Fudio/Getty Images