Legendarni namaz, brez katerega to poletje ne bo šlo

Baba ganuš je odličen namaz iz jajčevcev, ki vas bo popolnoma navdušil.

Naslednjič, ko boste pekli na žaru, dodajte še kak cel jajčevec: mimogrede boste imeli osnovno sestavino za legendarni bližnjevzhodni namaz. Ker je kar precej olja, lahko nekaj dni čaka tudi v hladilniku.

Sestavine

  • 3 srednje veliki jajčevci: mladi, bleščeči (okrog 1 kg vse skupaj)
  • 2 žlici limonovega soka
  • 3 srednje veliki stroki česna (naribamo)
  • 3 žlice tahinija (sezamove paste)
  • 80 ml deviškega oljčnega olja
  • za dobro pest nasekljanega peteršilja
  • sol

Priprava

1. Na žaru (ali v pečici, če ne gre drugače) cele jajčevce, z rednim obračanjem, pečemo tako dolgo, da so videti brezupno zažgani in z vilic obvisijo kot prazen balon. To bo trajalo okrog 40 minut. Zavijemo jih v alufolijo in počakamo še četrt ure, da se ohladijo.

2. Potem z ostrim nožičkom zarežemo v jajčevec, da dobimo dve polovici. Z žličko pazljivo po­strgamo meso v skodelico. Ponovimo z vsemi jajčevci in odstranimo še koščke počrnele lupine, ki radi zaidejo med meso.

3. Dodamo limonov sok in nastrgan česen ter krepko mešamo, da jajčevec ni več v koščkih, ampak v lepi pasti. Mešamo naprej in dodamo še tahini, potem pa, v enakomernem tankem curku, oljčno olje. Ves čas mešamo, kajti sestavine se morajo povezati v emulzijo.

4. Na koncu dodamo še peteršilj ter še malo soli ali limonovega soka, če tako menimo. Postrežemo s toplimi ploščatimi kruhki ali zelenjavo.

Namig: Namaz bo še bolj kremast in polnega okusa, če bomo pečeno meso jajčevca dodatno osušili v tistem pripomočku z vrtljivo posodo, s katerim tu in tam kdo suši solato. Če ga morda imate …
Preberite še: Kultne testenine, ki jih boste želeli znova in znova

Fotografija: Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana