Odprta Kuhinja

Legendarno kosilo malo drugače: pire, jajce na oko, namesto špinače pa še nekaj boljšega

Odpri galerijo
A+   A-
To je vsakdanja, preprosta in čudovita jed, za katero vam ne bo treba letati v trgovino po zamrznjeno špinačo.


Pri volji za kak kuhinjski eksperiment? Okrog nas je spomladi izobilje sestavine, ki je zastonj in se nam prav ponuja – zakaj se ne bi torej naučili regrata uporabljati še kako drugače kot samo v solati.

Blanširanje in dodatno zakrivanje grenkljatosti smo uporabili za jed, ki ima pravzaprav legendarni status: pire s krem­no špinačo, jajčkom, pečenim na oko, in ocvrto čebulo. Regrat in ocvrta čebula sta sicer kombinacija na Bližnjem vzhodu, predvsem v Libanonu, priljub­ljene jedi z imenom hindbeh. Trik je v tem, da čebulo res dolgo in temeljito karameliziramo in s tem zagotovimo, da bo pozornost jedca v celoti usmerjena v njen močni okus, ne pa v bolj grenki regrat, ki ga primešamo na koncu. (Sladkasti okus nekateri za regrat uporabljajo celo v njegovi skrajnosti in mu dodajajo javorov sirup. Poskusili smo, sploh ni slabo, ampak ne računamo preveč na posnemanje.)

V hindbehu regrat tako ali tako izgubi del grenkobe, ko ga blanširamo, ko pa vse pomešamo s čebulo in kremnim pirejem (za nas tukaj glede masla ne velja ravno pravilo manj je več) in na oko pečenim jajcem – sploh ni razlike v pomirjujočem ugodju, ki ga jedec doživi ob navadni krem­ni špinači – ali regratu v taki družbi.

Ker je osnova bližnjevzhodni recept, smo uporabili nekaj kumina (ne kumine), a ker je ta redek v slovenskih kuhin­jah, se bo dobro obnesel tudi muškatni orešček. To je vsakdanja, preprosta in čudovita jed, za katero vam ne bo treba letati v trgovino po zamrznjeno špinačo.

Regrat s karamelizirano čebulo, pirejem in jajčkom  • za 8 dobrih pesti očiščenega regrata (če je večji, ga narežemo)

  • 1 kg krompirja

  • 50 dag masla (po želji več)

  • približno 2 dl mleka

  • 4 srednje velike čebule

  • žlica masti

  • 4 jajca

  • sol, ščep muškatnega oreščka ali orientalskega kumina


Priprava


1. Krompir olupimo, narežemo na kocke in v slani vodi kuhamo do mehkega.

2. Na tanke lističe narežemo štiri čebule, jih stresemo v dobro ponev z nekaj masti in na srednje močnem ognju dušimo kakšne pol ure, da karamelizirajo in postanejo skoraj sladke. Vmes po potrebi prilijemo za kak deciliter vroče vode.

3. Medtem v večjem loncu zavremo vodo in nekaj minut blanširamo očiščen in na manjše koščke narezan regrat. Ne predlogo, da se ne razpusti. Odlijemo in damo na stran.

4. Ko je krompir kuhan, ga odlijemo in čakamo, da čim več vode izpari, nato ga potisnemo na eno stran posode, na drugo prilijemo mleko (količina je odvisna tudi od sorte krompirja), na krompir pa damo na kose narezano maslo. Vrnemo na ogenj, ko mleko zavre, vse skupaj pretlačimo, solimo in damo na stran.

5. Polovico čebule vzamemo iz ponve, vanjo stresemo blanširan regrat in znova pogrejemo.

6. Na koncu se lotimo jajčk: na mast ubijemo za vsakega jedca eno, hitro solimo in še hitreje pokrijemo. Med peko imamo ravno nekaj minut za pripravo krožnika: razdelimo krompir, dodamo regrat s čebulo in preostanek karamelizirane čebule po vrhu.

7. Ko se na rumenjaku naredi bela povrhnjica, na krožnike razdelimo še jajčka in takoj postrežemo.
ni podpisa
ni podpisa

Priporočamo še: 3 recepti za ribe malo drugače

Fotografije: Sonja Ravbar
Datum Objave: 23.3.2022 ob 07:03

Več iz te teme:

špinačapireregratjajce na oko

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.