Lignji v paradižnikovi omaki

Morski užitek bo na krožniku v dobre pol ure.

Sestavine

– 1 kg očiščenih lignjev
– 2 pločevinki vloženega paradižnika
– 2 žlici vloženih kaper
– 6 filejev vloženih inčunov
– 3 žlice oljčnega olja
– glavica česna
– 0,5 dl belega vina
– šopek peteršilja
– sol

Priprava

1. Lignje narežemo na pol ali na tri dele.
2. Ponev segrejemo, nalijemo olje, dodamo inčune in kapre ter pražimo nekaj minut, da se inčuni povsem razpustijo.
3. Potem dodamo strt česen in narezane lignje. Ogenj povečamo in pečemo približno 2 minuti.
4. Zatem v ponev prilijemo vino in kuhamo naprej, da tekočina skoraj povsem izpari.
5. Ogenj zmanjšamo, vmešamo še paradižnik iz pločevinke in pokrito kuhamo 20 minut. Nazadnje jed potresemo s peteršiljem in ponudimo s hrustljavim belim kruhom, ki ga pomakamo v slastno omako. Zraven se prileže zeljna solata.

Nasvet: Lignjev ne umivajte; pred peko jih le osušite s kuhinjskim prtičkom. Zamrznjene lignje dobro odtalite in res dobro osušite.
Opomba: Poznamo morske jedi na belo, s paradižnikom so na rdeče, po novem pa tudi na mokro – calamari in umido.
Namig: Jed brez težav pripravite dan prej in shranite v hladilniku, tik pred postrežbo le pogrejete.
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana