
Kultna in osvežilna.
Sestavine
– ½ krhkega testa za pite, recimo tega tukaj
Krema
– 220 g masla
– 120 g limonovega soka
– nastrgana lupinica 2 bio limon
– 3 jajca
– 150 g sladkorja
Beljakova kapa
– 60 g sladkorja
– 20 g vode
– 2 beljaka
Priprava
1. V modelu za pite velikosti 35 x 11 cm spečemo krhko testo za pito.
2. Maslo narežemo na manjše kocke.
3. V ognjevarno skledo damo sveže iztisnjen limonov sok, lupinico dveh limon, jajca in sladkor. Z metlico dobro vse premešamo.
4. V kozico natočimo vodo, postavimo na zmeren ogenj in pustimo, da zavre. Na kozico postavimo skledo s sestavinami (bain-marie) in kuhamo 15 minut, redno mešamo. Limonova krema mora doseči temperaturo 83 stopinj. Odstavimo in precedimo. Ko se krema nekoliko ohladi, počasi dodajamo maslo. Neprenehoma mešamo z mešalnikom, da se maslo enakomerno razporedi, približno 10 minut. Ohlajeno kremo enakomerno razporedimo po pečenem in ohlajenem testu.
5. Pripravimo italijansko meringo. V kozici zavremo vodo in sladkor do 121 stopinj. Medtem v veliki skledi začnemo stepati beljake. Stepamo tako dolgo, da se sneg začne svetiti in nastanejo majhni vršički. (Pazimo, da ne stepemo preveč.) Med mešanjem v zelo tankem curku dodamo vroč sladkorni sirup. Povečamo hitrost električnega mešalnika in stepamo še 2–3 minute oziroma tako dolgo, da se zmes ohladi.
6. Brizgalno vrečko z nastavkom, ki ima odprtino premera 0,5 cm, napolnimo z meringo.
7. Po vrhu limonove pite nabrizgamo italijansko meringo v poljubni velikosti in obliki, nato pa jo s kuhinjskim gorilnikom rahlo zapečemo.
8. Razrežemo in postrežemo.