Limonova torta z malinami

Za nami je dolgo in vroče poletje, ki nam je dneve pridno polnilo z obilico sončnih žarkov. V zahvalo si zasluži osvežilni poljub v obliki živahne limonove torte z malinovim želejem in rožmarinovim biskvitom.

Limona in rožmarin sta kot rit in srajca v mnogih mediteranskih jedeh, kar pa ne pomeni, da se njuno prijateljstvo konča pri sladicah. Aroma rožmarina je idealna podlaga za drzno svežino limonove kreme. Kljub temu pa ga dvomljivci lahko brez težav izpustijo iz recepta.

Limonova torta z malinami in kančkom rožmarina

Za model s premerom 20 cm.

Biskvit

  • 1 jajce
  • 70 g bele pšenične moke
  • 60 g belega sladkorja
  • 40 g mleka
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 1/4 žličke pecilnega praška
  • lupinica pol limone
  • vejica svežega rožmarina

Krema

  • 540 g čvrstega navadnega jogurta
  • 250 ml sladke smetane
  • lupinica 1,5 limone
  • sok 2 limon
  • 20 g limonovega sladkorja
  • 4 žlice sladkorja v prahu
  • 9 listov želatine

Malinova plast

  • 200 g zamrznjenih malin
  • 2 lista želatine
  • 2 zvrhani žlici sladkorja v prahu

Priprava

1. Biskvit: rožmarin oskubimo in iglice drobno nasekljamo. Jajce in sladkor penasto stepemo, kar traja približno 5 minut. Dodamo olje, mleko in limonovo lupinico ter premešamo.

2. Moko in pecilni prašek zmešamo in vmešamo v maso. Na koncu dodamo še nasekljan rožmarin.

3. Testo vlijemo v pekač, dno seveda prej prekrijemo s papirjem za peko. Pekač postavimo v pečico, segreto na 180 stopinj, in pečemo 10–15 minut. Pečenost preverimo z zobotrebcem.

4. Ohlajen biskvit postavimo na kartonasto podlago za torte, okoli njega pa zategnemo tortni obroč. Po notranji strani obroča namestimo acetatno folijo, ki bo poskrbela za lep rob.

5. Krema: jogurt zmešamo s sladkorjem v prahu, limonovim sladkorjem in limonovo lupinico.

6. Sladko smetano stepemo.

7. Limonov sok zlijemo v kozico in jo pristavimo nad srednji ogenj.

8. Liste želatine namočimo v hladni vodi in počakamo, da se napojijo. Ožamemo jih in vržemo v kozico z limonovim sokom. Ko se želatina raztopi, vsebino kozice zlijemo k jogurtovi masi in jo premešamo z električnim mešalnikom. Na koncu s spatulo v kremo vmešamo še stepeno smetano.

9. Kremo zlijemo na biskvit, nato pa nadobudno tortico postavimo v hladilnik, da se krema učvrsti.

10. Malinova plast: zamrznjene maline stresemo v kozico, jih zasujemo s sladkorjem v prahu in pristavimo nad srednji ogenj. Ko se zmehčajo, jih pre­tlačimo s paličnim mešalnikom.

11. Lista želatine namočimo v hladni vodi in počakamo, da se napojita. Ožamemo ju in zalučamo v kozico z malinovo osnovo. Osnovo premešamo, da se želatina povsem raztopi.

12. Kozico odstavimo in pustimo, da se vsebina ohladi do sobne temperature.

13. Malinovo osnovo zlijemo na čvrsto kremo, torto pa nato vrnemo v hladilnik. Tam naj nas pridno čaka vsaj 6 ur, še raje kar vso noč.

14. Torto poljubno okrancljamo, na primer z malinami, robidami in rožmarinom.

Priporočamo še: Ti buhtlji so oblački, polnjeni z borovnicami
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana