Linška torta, ki navduši

Ni treba ugibati, da ena najbolj znanih tort, ki velja za najstarejšo na svetu in je podobna piti, nosi ime po mestu Linz.

Krasna za popoldansko sladkanje ob kavi ali čaju. Kot en velikanski linški piškot. Za pekač s premerom 22 cm – in še dva pladnja piškotov povrhu. Iz preostalega testa izrežemo poljubne oblike in spečemo piškote. Pečeni bodo v 10 do 12 minutah. Hranimo jih v dobro zaprti posodi, dobri bodo še kakšnih 10 dni.

Če nimamo multipraktika, se testa lotimo ročno, kot to običajno počnemo pri pripravi krhkega testa. Priskrbimo pa si že mlete mandlje. Namesto njih lahko uporabimo pražene lešnike ali orehe. Poigramo se lahko z drugo vrsto marmelade, a naj bo malce kisla, saj je tako okus torte najboljši.

Pravi okus praznikov …

Linška torta

 • 250 g moke
 • 10 g pecilnega praška
 • 125 g sladkorja v prahu (še malo za posip)
 • 250 g mandljev
 • 250 g hladnega masla, narezanega na kocke
 • 2 žlički začimb (cimet, klinčki, piment, kardamom)
 • lupinica velike pomaranče
 • sok polovice pomaranče
 • 3 rumenjaki
 • 230 g marmelade iz črnega ribeza
 • 3 žlice ruma

Priprava

1. V multipraktik z nožem za sekljanje stresemo mandlje in polovico sladkorja. Zmeljemo, a ne v prah. Naj ima videz peska.

2. Dodamo preostanek sladkorja, moko, pecilni prašek, začimbe in maslo ter vklopimo strojček, ki naj dela tako dolgo, da dobimo videz dobro mletih drobtin.

3. Nato dodamo še mokre sestavine: rumenjake, pomarančni sok in lupinico. Multipraktik vklapljamo v kratkih presledkih, dokler se testo ne sprime.

4. Oblikujemo ploščat hlebček, ga zavijemo v plastično folijo in postavimo za uro v hladilnik.

5. Pečico vključimo na 180 stopinj.

6. Testo razdelimo na dva dela. Enega bomo razvaljali za dno, iz drugega bomo pozneje oblikovali mrežo na piti in si naredili zalogo piškotov. Tega pospravimo nazaj v hladilnik.

7. Testo razvaljamo na debelino 3 do 5 milimetrov in z njim obložimo pekač za pito. Obrežemo robove, da so ravni.

8. Dno premažemo z marmelado, ki smo ji primešali rum.

9. Zdaj razvaljamo drugi kos testa, ga narežemo na trakce in jih kot mrežo zložimo na pito. Poigramo se lahko še z zvezdicami, ki bodo pito naredile bolj praznično. Ko jih zlagate, pazite, da ne visijo čez rob pekača, sicer se bodo med peko povesile in prijele na obod.

10. Pečemo približno 45 minut.

11. Preden torto vzamemo iz pekača, naj se popolnoma ohladi, sicer se bo prelomila. Posujemo jo s sladkorjem v prahu in postrežemo s kepico sladoleda z božičnim okusom.

Priporočamo še: Kako se izogniti razmočeni podlagi za pite
Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed