Odprta Kuhinja

Linški rudolfi, ki narišejo nasmehe (odličen recept)

Odpri galerijo
A+   A-
Nekaj takega, z otroško dušo, pač med prazniki mora biti.


Linški rudolfi zahtevajo potrpežljivost z oblikovanjem, naj vam pomaga hladilnik. Tile piškoti se bodo zares »naredili« šele po nekaj dneh in takrat se vam bo zdelo, da so boljši kot linške oči, ki ste jih poznali do zdaj.

Linški rudolfi



  • 185 g masla (sobna temperatura)

  • 100 g sladkorja

  • veliko jajce

  • žlička ekstrakta vanilje

  • 190 g navadne bele moke

  • 70 g mandljeve moke

  • 1/2 žličke soli (fine)

  • žlička mletega cimeta

  • 180 g marmelade (mi smo izbrali marelično) ali čokoladnega namaza

  • sladkor v prahu


Dekoracija

  • rdeče perlice za nosek

  • 50 g temne čokolade


Priprava


1. V večji skledi z metlico razmešamo zmehčano maslo in sladkor, nato dodamo vaniljo in jajce. Umešamo, da dobimo gladko maso.

2. V drugi posodi pomešamo moko, mandljevo moko, sol in cimet. Suhe sestavine nato primešamo mokrim in se potrudimo z vmešavanjem, da dobimo enakomerno in gladko testo.

3. Postavimo ga v hladilnik, kjer naj počiva vsaj dve uri, najbolje pa čez noč.

4. Oblikovanje: ohlajeno testo damo med dva kosa papirja za peko in razvaljamo na debelino 3–4 mm. Razvaljano testo s papirjem vred postavimo v zamrzovalnik, toliko, da se utrdi in bomo lažje nadaljevali.

5. V tem času vključimo pečico na 180 stopinj.

6. Iz ohlajenega testa izrezujemo kroge premera 8 cm (če se testo preveč zmehča, nazaj v zamrzovalnik z njim). V polovico krogov izrežemo še manjše kroge (nekoliko bolj pri robu, ne v sredino), za smrček. Ostanke testa znova zgnetemo in porabimo.

7. Že oblikovane piškote kar s papirjem vred potegnemo na pekač, koristno pa je, če jih damo tudi pred peko znova v zamrzovalnik za 5 minut.

8. Pečemo jih 18–20 minut, nato čakamo vsaj 10 minut, da se hladijo na pekaču, preden jih prestavimo na rešetko.

9. Na piškote brez luknje v enakomernem sloju namažemo marelično marmelado ali čokoladni namaz po izbiri. Piškote z luknjo poprašimo s sladkorjem v prahu in jih poveznemo na pripravljene polovice.

10. Dekoriranje: v lončku stopimo čokolado na majhnem ognju, ko se nekoliko ohladi, jo nadevamo v vrečko, zelo majhen konec vogala odrežemo in na piškote nabrizgamo rogove in oči, lahko tudi nos.

Peka: Lea Sterle
Fotografije: Sonja Ravbar
Priporočamo še: Eno testo, pet piškotov in nič modelčkov
Datum Objave: 1.12.2022 ob 08:12

Več iz te teme:

piškotilinški piškotilinški rudolfi

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja