Lipov šarkelj, pecivo za vsako priložnost

Recept, ki ga boste uporabljali za vedno. Je enostaven, zaradi dodane lipe pa še poseben.

Mi smo lipov šarkelj preizkusili na rojstnem dnevu: trije gostje so prosili, ali lahko dobijo malo za domov.

Sestavine

  • 150 g moke
  • 140 g mletih mandljev
  • pol vrečke pecilnega praška
  • ščepec soli
  • 240 g masla
  • 4 jajca
  • 130 g sladkorja v prahu
  • pest rozin
  • za pest cvetnih koškov lipe
  • 100 ml lipovega sirupa za preliv

Priprava

1. Koške lipovih cvetov zmeljemo v multipraktiku.

2. Pečico vključimo na 180 stopinj, pripravimo model za šarkelj.

3. Rumenjake, sladkor in maslo umešamo.

4. Beljake stepemo v trd sneg.

5. Moko, pecilni prašek in mlete mand­lje pomešamo, nato dodamo maso z rumenjaki in zmlete lipove cvetne koške. Vse skupaj dobro premešamo ter nazadnje ročno vmešamo še sneg in rozine.

6. Pekač za šarkelj ali potico naoljimo in potresemo z moko ter napolnimo s testom.

7. Pečemo približno 50 minut.

8. Pečen šarkelj pustimo še nekaj časa v pekaču, da odstopi od roba, nato ga obrnemo na krožnik. Prelijemo ga z lipovim sirupom in pustimo, da se ohladi.

Priporočamo še: Zares božanski jabolčni kruh

Fotografija: Mirjam Grilc/Grilc Aelita

Mirjam Grilc
Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed