Odprta Kuhinja

Lososov burger: tako dober, da dol padeš

Odpri galerijo
A+   A-
V burgerju se največkrat znajdejo žmohtne mesnine, a to ne pomeni, da v tem tolmunu okusov ribe niso dobrodošle. Če za zvezdo takega sendviča uporabimo lososa, ga pravilno spečemo in postrežemo v španoviji z legendarno remulado, mu marsikateri burger ne seže niti do prve solatke.


Srž je v polpetu – kot pri pečenem fileju mora biti tudi ta na sredini še rožnat, sicer bomo grizli žagovino. V teh polpetih ni jajčk, ki običajno prevzamejo vlogo veziva – nekaj mase zmeljemo v pasto, beljakovine v njej pa poskrbijo, da večji koščki lososa ostanejo skupaj v želeni obliki.

Lososov burger


Lososov polpet

 • 600 g fileja lososa

 • 40–50 g panko drobtin

 • 6–8 vloženih inčunov

 • žlička gorčice

 • 2 manjši šalotki

 • sol, poper


Remulada

 • 2 žlici kaper

 • 2 majhni kisli kumarici

 • 1 mlada čebula

 • 6–9 žlic majoneze

 • 2 žlici gorčice

 • sol, poper


Drugo

 • velik paradižnik

 • solata ledenka

 • bombetke


Priprava


1. Iz lososa s pinceto odstranimo kosti, z ostrim nožem pa kožo in ga narežemo na večje kocke. Šalotki olupimo in narežemo na majhne kocke. V sekljalnik stresemo četrtino lososa, vso šalotko, žličko gorčice in inčune. Vse skupaj pošteno zmeljemo do gladke paste.

2. V sekljalnik nato dodamo preostalega lososa in ga z nekaj kratkimi pulzi primešamo v maso. Koščki lososa morajo biti veliki za pol nohta na mezinčku. Primešamo še ščepec popra in panko drobtine. Pokusimo in po potrebi dosolimo, nato pokrijemo in postavimo na hladno za 20 minut.

3. Remulada: pri pripravi lahko uporabimo sekljalnik, a priporočava, da se opravila lotimo z ostrim nožem – omaka bo imela prijetnejšo teksturo.

4. Kapre fino nasekljamo, kumarici narežemo na res drobne kocke. Mlado čebulo oplaknemo in najprej narežemo na tanke kolobarje, potem pa fino nasekljamo – tako zeleni kot beli del.

5. V skodelici zmešamo sesekljane kapre, kumarice in čebulo ter dodamo majonezo in gorčico. Omako dobro premešamo, solimo in popramo po okusu.

6. Oblikovanje: uporabimo okrogel slaščičarski model ali večji okrogli model za piškote. Po notranji strani ga tanko namažemo z oljčnim oljem, nato ga postavimo na desko in vanj nadevamo četrt mase. S prsti jo dobro potlačimo in poravnamo, nato model previdno dvignemo. Okrogel polpet potlačimo s prsti do velikosti bombetke. Iz mase tako oblikujemo še tri polpete.

7. Peka: na ogenj pristavimo ponev z neoprijemljivim dnom. Na srednje močnem ognju jo dobro segrejemo, kanemo malo oljčnega olja. Polpete pečemo dve minuti na vsaki strani, raje manj kot več. Cilj so zunaj lepo zapečeni polpeti z rožnato sredico.

8. Postrežba: paradižnik tanko narežemo, solato splaknemo in natrgamo. Bombetke prerežemo, pazimo, da spodnji del ni pretanek, in popečemo v ponvi pri visoki temperaturi.

9. Dno bombetke premažemo z malo remulade in nanjo položimo nekaj listov solate.

10. Dodamo polpet, na katerega postavimo rezine paradižnika. Zgornji del bombetke premažemo z dobro žlico remulade in ga posadimo na burger.
Priporočamo še: Torta z bezgom in grškim jogurtom (noro dobra)
Datum Objave: 30.5.2022 ob 07:05

Več iz te teme:

burgerlososlososov burger

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.