Lunice: retro sladica, ki nikoli ne razočara
Odpri galerijo
A+ A-
Lunice so retro sladica, stalnica vseh praznovanj od sedemdesetih let naprej.
Predmet večnih debat: ali so lunice primerne za otroke, kajti po klasičnem receptu je zgornji obliv narejen iz krepke količine ruma, pomešanega s sladkorjem v prahu, kar je v starših sprožalo strahove, da bodo opijanili svoje otroke, ki so to sočno pecivo vedno cenili. Plan B pri takih težavah je bil obliv z limonovim in pomarančnim sokom, kar smo izbrali tudi v našem primeru: da pa je volk sit in koza cela, pecivo pa ima še vedno nekaj arome po rumu, ki nikakor ne škodi, ga je dodala v testo, ampak manj.
Zakaj ta recept v tem času? Kdaj ste nazadnje nabirali prave, divje lešnike? Za peko, ko potrebujemo velike količine, jih seveda kupimo v trgovini, vendar imajo tisti drobni, ki jih izbrskamo izpod prvih odpadlih listov na obronkih svoje najljubše jase, posebno vrednost. Spomnijo nas na otroštvo, na stare čase, in spodbudijo, da si v naravi poleg lešnikov naberemo še zadnjih sončnih žarkov – še kako koristnih zaveznikov v boju proti raznim kužninam, ki nas bodo napadale v prihodnjih mesecih.
Lešnikove lunice
- 150 g mletih praženih lešnikov
- 100 g moke
- 220 g masla sobne temperature
- 80 g mletega sladkorja
- 6 jajc
- zavitek pecilnega praška
- žlica ruma
Posip
- sladkor v prahu
- cimet
- pomarančna lupinica
Priprava
1. Pečico vključimo na 200 stopinj, pripravimo pekač in ga obložimo s peki papirjem.
2. Vse sestavine zmešamo z električnim mešalnikom, da dobimo gladko testo.
3. Vlijemo ga na pekač, poravnamo in damo v ogreto pečico za 15 minut.
4. Pečen biskvit ohladimo, nato s kozarcem, ki naj ima čim tanjši rob, izrezujemo lunice in jih polagamo na krožnik.
5. Pomešamo sladkor v prahu in cimet ter rahlo potresemo po lunicah, nazadnje po njih naribamo pomarančno lupinico.
Priporočamo še: Ajdove palačinke z makovim nadevom
Datum Objave: 11.10.2020 ob 17:10