Odprta Kuhinja

Lunice: retro sladica, ki nikoli ne razočara

Lunce
Odpri galerijo
A+   A-
Lunice so retro sladica, stalnica vseh praznovanj od sedemdesetih let naprej.



Predmet večnih debat: ali so lunice primerne za otroke, kajti po klasičnem receptu je zgornji obliv narejen iz krepke količine ruma, pomešanega s sladkorjem v prahu, kar je v starših sprožalo strahove, da bodo opijanili svoje otroke, ki so to sočno pecivo vedno cenili. Plan B pri takih težavah je bil obliv z limonovim in pomarančnim sokom, kar smo izbrali tudi v našem primeru: da pa je volk sit in koza cela, pecivo pa ima še vedno nekaj arome po rumu, ki nikakor ne škodi, ga je dodala v testo, ampak manj.

Zakaj ta recept v tem času? Kdaj ste nazadnje nabirali prave, divje lešnike? Za peko, ko potrebujemo velike količine, jih seveda kupimo v trgovini, vendar imajo tisti drobni, ki jih izbrskamo izpod prvih odpadlih listov na obronkih svoje najljubše jase, posebno vrednost. Spomnijo nas na otroštvo, na stare čase, in spodbudijo, da si v naravi poleg lešnikov naberemo še zadnjih sončnih žarkov – še kako koristnih zaveznikov v boju proti raznim kužninam, ki nas bodo napadale v prihodnjih mesecih.

Lešnikove lunice



  • 150 g mletih praženih lešnikov

  • 100 g moke

  • 220 g masla sobne temperature

  • 80 g mletega sladkorja

  • 6 jajc

  • zavitek pecilnega praška

  • žlica ruma


Posip

  • sladkor v prahu

  • cimet

  • pomarančna lupinica


Priprava


1. Pečico vključimo na 200 stopinj, pripravimo pekač in ga obložimo s peki papirjem.

2. Vse sestavine zmešamo z električnim mešalnikom, da dobimo gladko testo.

3. Vlijemo ga na pekač, poravnamo in damo v ogreto pečico za 15 minut.

4. Pečen biskvit ohladimo, nato s kozarcem, ki naj ima čim tanjši rob, izrezujemo lunice in jih polagamo na krožnik.

5. Pomešamo sladkor v prahu in cimet ter rahlo potresemo po lunicah, nazadnje po njih naribamo pomarančno lupinico.
Priporočamo še: Ajdove palačinke z makovim nadevom
Datum Objave: 11.10.2020 ob 17:10

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: