Lunice: retro sladica, ki nikoli ne razočara

Lunice so retro sladica, stalnica vseh praznovanj od sedemdesetih let naprej.

Predmet večnih debat: ali so lunice primerne za otroke, kajti po klasičnem receptu je zgornji obliv narejen iz krepke količine ruma, pomešanega s sladkorjem v prahu, kar je v starših sprožalo strahove, da bodo opijanili svoje otroke, ki so to sočno pecivo vedno cenili. Plan B pri takih težavah je bil obliv z limonovim in pomarančnim sokom, kar smo izbrali tudi v našem primeru: da pa je volk sit in koza cela, pecivo pa ima še vedno nekaj arome po rumu, ki nikakor ne škodi, ga je dodala v testo, ampak manj.

Zakaj ta recept v tem času? Kdaj ste nazadnje nabirali prave, divje lešnike? Za peko, ko potrebujemo velike količine, jih seveda kupimo v trgovini, vendar imajo tisti drobni, ki jih izbrskamo izpod prvih odpadlih listov na obronkih svoje najljubše jase, posebno vrednost. Spomnijo nas na otroštvo, na stare čase, in spodbudijo, da si v naravi poleg lešnikov naberemo še zadnjih sončnih žarkov – še kako koristnih zaveznikov v boju proti raznim kužninam, ki nas bodo napadale v prihodnjih mesecih.

Lešnikove lunice

  • 150 g mletih praženih lešnikov
  • 100 g moke
  • 220 g masla sobne temperature
  • 80 g mletega sladkorja
  • 6 jajc
  • zavitek pecilnega praška
  • žlica ruma

Posip

  • sladkor v prahu
  • cimet
  • pomarančna lupinica

Priprava

1. Pečico vključimo na 200 stopinj, pripravimo pekač in ga obložimo s peki papirjem.

2. Vse sestavine zmešamo z električnim mešalnikom, da dobimo gladko testo.

3. Vlijemo ga na pekač, poravnamo in damo v ogreto pečico za 15 minut.

4. Pečen biskvit ohladimo, nato s kozarcem, ki naj ima čim tanjši rob, izrezujemo lunice in jih polagamo na krožnik.

5. Pomešamo sladkor v prahu in cimet ter rahlo potresemo po lunicah, nazadnje po njih naribamo pomarančno lupinico.

Priporočamo še: Ajdove palačinke z makovim nadevom
Mirjam Grilc
Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed