Lunice: retro sladica, ki nikoli ne razočara

Lunice so retro sladica, stalnica vseh praznovanj od sedemdesetih let naprej.

Predmet večnih debat: ali so lunice primerne za otroke, kajti po klasičnem receptu je zgornji obliv narejen iz krepke količine ruma, pomešanega s sladkorjem v prahu, kar je v starših sprožalo strahove, da bodo opijanili svoje otroke, ki so to sočno pecivo vedno cenili. Plan B pri takih težavah je bil obliv z limonovim in pomarančnim sokom, kar smo izbrali tudi v našem primeru: da pa je volk sit in koza cela, pecivo pa ima še vedno nekaj arome po rumu, ki nikakor ne škodi, ga je dodala v testo, ampak manj.

Zakaj ta recept v tem času? Kdaj ste nazadnje nabirali prave, divje lešnike? Za peko, ko potrebujemo velike količine, jih seveda kupimo v trgovini, vendar imajo tisti drobni, ki jih izbrskamo izpod prvih odpadlih listov na obronkih svoje najljubše jase, posebno vrednost. Spomnijo nas na otroštvo, na stare čase, in spodbudijo, da si v naravi poleg lešnikov naberemo še zadnjih sončnih žarkov – še kako koristnih zaveznikov v boju proti raznim kužninam, ki nas bodo napadale v prihodnjih mesecih.

Lešnikove lunice

  • 150 g mletih praženih lešnikov
  • 100 g moke
  • 220 g masla sobne temperature
  • 80 g mletega sladkorja
  • 6 jajc
  • zavitek pecilnega praška
  • žlica ruma

Posip

  • sladkor v prahu
  • cimet
  • pomarančna lupinica

Priprava

1. Pečico vključimo na 200 stopinj, pripravimo pekač in ga obložimo s peki papirjem.

2. Vse sestavine zmešamo z električnim mešalnikom, da dobimo gladko testo.

3. Vlijemo ga na pekač, poravnamo in damo v ogreto pečico za 15 minut.

4. Pečen biskvit ohladimo, nato s kozarcem, ki naj ima čim tanjši rob, izrezujemo lunice in jih polagamo na krožnik.

5. Pomešamo sladkor v prahu in cimet ter rahlo potresemo po lunicah, nazadnje po njih naribamo pomarančno lupinico.

Priporočamo še: Ajdove palačinke z makovim nadevom
Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana