Odprta Kuhinja

Makov svitek

A+   A-
... v vrečki iz blaga je lahko praznično darilo. Sestavine zadoščajo za dva svitka.


Sestavine


Testo
- 200 g navadne bele
- 50 g polnovredne pirine moke
- 2 jajci, 3 žlice sladkorja
- vrečka suhega kvasa, pol žličke soli
- 1–1,5 dl mandljevega mleka
Nadev
- 50 g mletega maka, 1–1,5 dl mandljevega mleka + žlička sladkorja
- 50 g čokolade (85 % kakava)
- 50 g marcipana
Posip
- 2 žlici neoluščenih mandljev
- žlica masla ghee in žlička celega maka

Priprava


1. V toplo mleko zamešamo kvas, žličko sladkorja in pustimo za nekaj minut. V skledo presejemo moko s soljo, dodamo sladkor, jajci eno za drugim in zmešamo z mešalnikom. Dodamo kvasec in mešamo še 3–4 minute. Pokrijemo s plastično folijo za živila in pustimo uro in pol na toplem.

2. Medtem marcipan in čokolado narežemo na 0,5 cm velike kocke, poparimo mak in ga ohladimo, sesekljamo mandlje.

3. Testo preložimo na desko, razdelimo na dva dela in vsakega razvaljamo v tanek podolgovat kos (12 x 45 cm). Nanesemo mak, potresemo z marcipanom in čokolado ter zvijemo v ozek in dolg zvitek. Prenesemo na pekač, obložen s papirjem za peko. Plitvo zarežemo po dolžini, na sredi prepognemo, zvijemo v »svitek«. Pokrijemo in pustimo vzhajati približno uro.

4. Pečico vklopimo na 190 stopinj. Svitek premažemo z maslom, potresemo z mandlji in celim makom ter potisnemo v pečico za 25–30 minut. Toliko, da postane »zlat« in se odpre …
Še namig: Darilo je tudi doma narejena vrečka. Potrebujemo novo kuhinjsko krpo (prerezano na polovico) in 1,5 m traku za zavezovanje. Po licu blaga zašijemo 0,5 cm od roba, da dobimo vrečko. Obrnemo, polikamo in pri strani, 5 cm od zgornjega roba (na notranji strani pripnemo z buciko), vstavimo trak za zavezovanje. Nato spet zašijemo (tokrat 1 cm od roba) od zgornjega roba do konca ter obrnemo. Ohlajen svitek ovijemo v papir za peko in položimo v vrečko – pa hajd, na obisk!

Fotografija in besedilo: Slavka Ilich

Poskusite še: Čatni iz buče maslenke

Datum Objave: 15.12.2017 ob 08:12

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: