Makova potica z marcipanom, ki bo lovila poglede

Ni praznika brez potice, kar pa ne pomeni, da se moramo tradicionalnih receptov držati kot pijanec plota. Ta potica se svobode drži na vseh koncih in krajih – v pravokoten pekač je stlačena zvito kot kača, poleg dokaj standardnega maka pa vsebuje v nadevu še drzni marcipan.

V enem kosu pritegne na sredini praznične mize bore malo pogledov, le en rez pa je potreben, da ukrade sleherni dih – takrat na dan pogleda slasten nadev, ki v sočnem testu riše abstraktno umetnost. Midva uporabiva kar celi mak, saj je nadev zato bolj sočen, marcipan pa pride bolj do veljave. Prav tako naju škrtanje maka pod zobmi ne moti. Brez težav pa z manjšo spremembo v receptu namesto celega maka uporabimo mletega.

Midva sva za potico uporabila širok pravokoten pekač za kruh z merami 30 x 17 x 10 cm.

Sestavine

Testo

 • 520 g moke, 2 jajci
 • 200 ml mleka
 • 80 g sladkorja
 • 50 g zmehčanega masla
 • vrečka suhega kvasa
 • ščepec soli

Nadev

 • 400 g celega maka
 • 250 g marcipana, žlica ruma
 • 400 ml mleka
 • 100 g masla
 • 170 g sladkorja, 2 jajci
 • 2–3 žlice drobtin (le pri celem maku)
 • 1–2 žlici kisle smetane (le pri mletem maku)

Priprava

1. Za testo pripravimo kvasni nastavek – toplo mleko zmešamo z dvema žlicama sladkorja in kvasom, nato počakamo, da se zmešnjava dvigne. Dobljeno zmešamo z moko, jajci, preostalim sladkorjem, maslom in soljo. Mešanico sestavin zgnetemo v gladko testo. Delo bo najbolje opravil naš zvesti kuhinjski robot.

2. Testo naj vzhaja v pokriti posodi na sobni temperaturi, dokler se njegova prostornina ne podvoji – približno uro.

3. Nadev: mleko, maslo in sladkor segrejemo skoraj do vretja. Odstavimo in vmešamo obe jajci, pristavimo nazaj na nizek ogenj in mešamo, da se zmes malce zgosti. Primešamo mleti mak, dodamo rum in kuhamo 3 minute. Nadev odstavimo, vanj primešamo drobtine in ga ohladimo. V ohlajen nadev nadrobimo marcipan.

4. Konstrukcija: testo razvaljamo tako, da dobimo pravokotnik z razmerjem stranic približno 3:2. Razvaljamo ga čisto na tanko. Testo obrnemo tako, da imamo pred sabo daljšo stranico.

5. Nadev namažemo skoraj po vsej površini, od roba do roba, pustimo le nekaj centimetrov širok pas ob dolgem robu nasproti nas. Zvijati začnemo pri robu, ki nam je najbližji. Zavihamo ga navznoter, nato pa testo tesno zvijemo v dolgo kačo. Zvitek oblikujemo v črko S in ga prestavimo v pekač. Pustimo, da vzhaja 30–60 minut.

6. Peka: potico pred peko večkrat prebodemo do dna z leseno špilo. Po vrhu jo temeljito premažemo z vodo, nato pa jo stlačimo v pečico, segreto na 180 stopinj.

7. Potica se peče eno uro, vmes jo večkrat premažemo z vodo. Če se začne žgati, jo pokrijemo z aluminijasto folijo.

8. Po peki jo pustimo, da se ohladi v modelu.

9. Preden ga postrežemo, tega makovega gorostasa potresemo še s sladkorjem v prahu. Vsak kos potice ima unikaten vzorec, zato ga sosed za praznično mizo ne more ukrasti in trditi, da je njegov!

Namig: V nadevu lahko uporabimo celi mak ali mletega. S celim bo nadev bolj sočen, a ker njegovo grizenje ne ustreza vsem, lahko uporabimo tudi mletega. V takem primeru izpustimo drobtine, po potrebi pa dodamo žlico do dve kisle smetane – če nadev ni dovolj mazav in se drobi.
Priporočamo še: Torta potica, ki navduši

Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed