Mandljeva juha

To je pravzaprav beli gazpačo, ki mu Španci pravijo ajo blanco. Juhica bo najbolj teknila iz kozarcev na pecljih. Postrežemo jo z belim grozdjem, ki pa na Monte Rossu tokrat še ni bilo dovolj zrelo. Nekateri to jed pripravljajo z zelenjavno jušno osnovo, zagotavljamo pa vam, da bo zelo okusna tudi z vodo.

Po navdihu posestva Monte Rosso sva mandlje, ki jih tukaj dobiš še neoluščene, saj so tako zares sveži in čisti, uporabili v juhi, dodali pa sva jih tudi oljčni tapenadi.

Sestavine

– 150 g mandljev
– hladna voda ali zelenjavna jušna osnova po potrebi
– velik kos starega kruha ali 4 prepečenci
– 2 stroka česna
– oljčno olje
– sol, poper, žlica jabolčnega kisa
– pest ledu

Priprava

1. Oluščene mandlje namočimo čez noč.

2. Stresemo jih v blender (mora biti zelo močan, da bo juha pravilno gladka) in dodamo malce vode, nato pa zmeljemo v pasto.

3. Dodamo še natrgan kruh, česen, 2 do 3 žlice oljčnega olja, pest ledu in kakšna 2 dl tekočine. Zmeljemo v gladko juho. Na tej točki dodajamo tekočino glede na želeno gostoto, a priporočamo, da juha vseeno ni preredka. Biti mora srednje gosta in gladka kot svila.

4. Na koncu solimo, popramo in prilijemo kis. Postrežemo zelo hladno, zato po potrebi dodatno ohladimo v hladilniku, drugače juha ne bo okusna.

Namig: Če nimate močnega blenderja, lahko mandlje nadomestite z nesladkanim mandljevim mlekom in dodate malo več kruha.

Fotografija: Kristina Smodila/Dean Dubokovič

Preberite še: Na lepše: posestvo Monte Rosso
Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed