Marmorni kolač s kostanjem

Skodelica kave ali čaja bo dobila nadvse sočen prigrizek.

Naj vam zaupam, da sem ga v tednu dni naredila dvakrat. Sočnost in rustikalen videz sta ključ do uspeha. Recept lahko še prilagodimo: testa ne ločimo kot pri marmornem kolaču, temveč vse skupaj pomešamo s čokolado v prahu, nato dodamo kozarec amaren v gostem sirupu. Oblijete ga lahko tudi s čokolado, vendar menim, da bo okus premočan. Odlični sta obe različici.

Sestavine

– 250 g kostanjevega pireja
– 200 g masla, 5 jajc
– 100 g sladkorja (za sladkosnede 200 g)
– žlička limonove lupinice
– ščepec soli, 250 g moke
– pol vrečke pecilnega praška
– 2 žlici čokolade v prahu, 5 žlic ruma

Priprava

1. Jajca ločimo; iz beljakov stepemo sneg.

2. Rumenjake, maslo, sladkor, limonovo lupino in sol z električnim mešalnikom penasto stepemo.

3. Moki dodamo pecilni prašek, nato dodamo k masleni zmesi in premešamo.

4. V testo ročno vmešamo kostanjev pire, rum in čisto na koncu, narahlo, še sneg iz beljakov.

5. Pečico vključimo na 185 stopinj. Pekač za šarkelj naoljimo in ga dobro potresemo z moko ali drobtinami.

6. Testo razdelimo: v en del vmešamo čokolado v prahu.

7. V pekač razporedimo najprej svetlo testo in povrhu potresemo temno (s palčko lahko premešamo, da dobimo zanimiv vzorec).

8. Pečemo 45 minut. Pečeno ohladimo v pekaču, tako bo šlo iz njega brez težav.

Priporočamo: To so tri najboljše torte našega rojstnodnevnega natečaja

Fotografija: Eva Legiša

Mirjam Grilc
Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed