»Martinova« pojedina z dvema prilogama

K mesu, ki si ga sami izberemo (ali pa tudi ne …).

Sestavine (za 2)

Prva priloga
– ¼ glave rdečega zelja, 10–16 zrelih skoršev, strok česna
– srednje velika bela čebula, približno 0,5 dl rdečega vina
– zravnana žlica rjavega sladkorja, oljčno olje, sol in poper
– manjši lovorov list, nekaj vejic svežega timijana

Druga priloga
– 300 g brstičnega ohrovta, 100 g dimljene pancete
– po pest belega, rožnatega in črnega grozdja, žlica masla ghee
– 0,5 dl (ali manj!) suhega belega vina, oljčno olje, sol in poper

Priprava

1. Najprej se lotimo prve priloge. Drobno narežemo zelje, sesek­ljamo čebulo in jo na 2 žlicah olja pražimo, da postekleni, dodamo sesekljan česen in sladkor ter pražimo še minuto. Pečico vključimo na 180 stopinj (za drugo prilogo!)

2. Dolijemo vino in pustimo, da se pokuha na polovico, dodamo malo (0,5 dl) tople vode, zelje, lovor in osmukan timijan, pokrijemo in kuhamo na majhnem ognju. Večkrat pomešamo, nato čez 10 minut dodamo še skorše in odkrito, med mešan­jem, kuhljamo še 20 minut.

3. Medtem brstični ohrovt za drugo prilogo očistimo in prerežemo na polovice. Na pol prerežemo tudi vse jagode očiščenega grozdja in mu odstranimo pečke.

4. V pekač, pomazan z maslom, natresemo najprej na paličice narezano panceto, nanjo razporedimo brstični ohrovt in grozdje, zelo rahlo posolimo in popopramo, pokapamo še z oljem in damo v pečico za 20 minut. Pet minut pred koncem pomešamo in prelijemo z belim vinom. Pekač vrnemo v pečico, da alkohol izhlapi in ostane samo okus vina!

Namig: Ker za martinovo na mizi ne sme manjkati kos mesa (ni nujno, da je gos ali raca!), sem pripravila še telečjo pečenko. Seveda lahko dodate, kar vam srce poželi, saj se vse poda k obema prilogama!
Priporočamo: Čokoladna torta z rdečim vinom

Fotografija in recept: Slavka Ilich

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed