Odprta Kuhinja

Martinova solata

Odpri galerijo
A+   A-
Ali kako ne zaužiti tedenske količine kalorij na en praznik.Kot pri vseh naših praznikih se tudi pri martinovem močno oklepamo tradicije, ta pa veleva, da mora biti zelje na krožniku rdeče. Do več informacij, zakaj ravno rdeče zelje, se nama ni uspelo dokopati. Z njim pa ni čisto nič narobe, saj gre za zelenjavo, ki je do zdravja nadvse prijazna.

Sestavine


Solata
- 1/4 glave rdečega zelja
- 2 korenčka, zeleno jabolko
- pest rozin, 2 pesti kuhanega in olupljenega kostanja
- 2 jajci

Preliv
- 180 g navadnega jogurta
- 3 žlice bučnega olja, sol, poper

Hrustljavi mlinci
- 1 rumenjak
- 200 g moke
- 3 žlice oljčnega olja
- črna kumina, sol, poper

Priprava

1. Mlinci: vse sestavine za mlince stresemo v večjo skledo. Med mešanjem postopoma dodajamo hladno vodo, dokler ni testo dovolj čvrsto, a ne sme biti mokro in lepljivo.

2. Kepo zavijemo v folijo za živila in postavimo v hladilnik za 20 minut.

3. Testo razvaljamo na tanko, kolikor se le da. Dobljeno palačinko pečemo v pečici, segreti na 180 stopinj, dokler se ne napihne.

4. Solata: zelje narežemo na tanke rezance, pri čemer si lahko pomagamo z lupilcem za krompir. Korenje nastrgamo in ga zmešamo z zeljem, rozinami, tankimi jabolčnimi rezinami in kostanjem. Solato nakupčkamo v globoka krožnika.

5. Ker je redkokaj bolj vznemirljivo od tekočega rumenjaka, bomo na vrh solate postavili mehko kuhano jajce. Jajci potopimo v vrelo vodo in ju pustimo rahlo brbotati okoli 7 minut. Sledi minuta hlajenja pod tekočo vodo, nakar ju olupimo in postavimo na solati.

6. Preliv: nadvse preprosto – vse sestavine ležerno zmešamo skupaj v gladek preliv.

7. Krožnik solate pograbimo, jajce prepolovimo in vse skupaj zmešamo z jogurtovim prelivom. V roko primemo hrustljave mlince in se veselo lotimo Martinove lahke pojedine, če pa želimo vsebnost kalorij še bolj zmanjšati, mlince preprosto izpustimo. Kljub bogatim okusom lahko po jedi od mize kar odskakljamo.
Priporočamo še: Kako naredimo domače mlince
Datum Objave: 7.11.2018 ob 06:11

Več iz te teme:

solatamartinova solata

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.