Medenjaki iz ržene moke

Klasika in Mančino priporočilo. Ona bo že vedela, lani nas je navdušila s svojo sladko peko.

Sestavine

– 250 g medu
– 150 g zmehčanega masla
– 100 g sladkorja
– 2 jajci
– 10 g vaniljevega sladkorja ali pol žličke vaniljevega ekstrakta
– 5 g pecilnega praška
– 2 žlički začimb za medenjake (cimet, mleti klinčki, koriander, ingver, muškatni orešček …)
– nastrgana lupinica pol pomaranče
– 500 g ržene moke

Premaz
– rumenjak
– 3 žlice mleka

Priporočamo še: Praznični sirup z okusom medenjakov

Priprava

1. Med segrejemo nad paro, da postane tekoč.

2. V posodi zmešamo vse sestavine za medenjake: zmehčano maslo, sladkor, jajci, med, vaniljo, začimbe, pomarančno lupinico, moko in pecilni prašek ter zamesimo testo (najprej si lahko pomagamo s kuhalnico, nato pa mesimo z rokami) in ga damo v hladilnik za 2 uri ali kar čez noč (zavijemo ga v folijo oz. posodo pokrijemo s folijo).

3. Ko je testo ohlajeno, pripravimo premaz: v posodici razžvr­kljamo rumenjak in mleko.

4. Pekače obložimo s peki papirjem in pečico segrejemo na 190 stopinj.

5. Testo lahko valjamo med dvema plastema folije ali peki papirja ali pa površino in valjar dobro pomokamo. Valjamo približno 4 mm debelo, nato z modelčki izrezujemo piškote, jih polagamo na pekače in na koncu s čopičem premažemo z rumenjakovim premazom.

6. Medenjake pečemo 8 do 10 minut.

7. Počakamo, da se ohladijo, po želji jih lahko še okrasimo s kraljevo glazuro (royal icing): beljak, 250 g sladkorja v prahu in žlico limonovega soka zmešamo, da dobimo gost preliv, ki ga po potrebi razredčimo z vodo ali limonovim sokom. Gost je primeren za pisanje, redkejši pa za preliv čez cel piškot, saj se lažje in bolj enakomerno razporedi. Dodamo mu lahko tudi jedilne barve.

Priporočamo: Kolač s suhim sadjem

Fotografija in recept: Manca Rudolf, Rudolfova Malca

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed