Mehiška koruzna juha malo drugače

Značilno mehiško koruzno juho smo veganizirali na vsaj tri načine in našli nov recept. Neobičajno združevanje sestavin je postalo izziv, spremembe, ki so bile še včeraj nemogoče, so danes dobrodošle.

Opažam, da sem zadnje čase razvila sposobnost združevanja na videz popolnoma nezdružljivih reči. Morda gre za talent, ki ga do zdaj nisem opazila, morda so kriva leta, saj vsi vemo, da sčasoma postaneš neobčutljiv za malenkosti. Seveda ima pri tem veliko zaslug tudi naša splošna situacija. Od danes do jutri se ne ve, kam bo zapihal veter in kako nam bo prekrižal načrte. Združevanje nemogočih stvari je zato postalo nekakšen izziv. Iščemo smiselne povezave v nelogičnih pravilih. Nikoli mi ni bilo jasno, zakaj se na nogometnem igrišču vsi podijo za eno žogo, ko pa jih imajo dovolj za vse. S tem stališčem sem pogosto zabavala predvsem moška omizja. V resnici sem želela samo povedati, da je vse stvar dogovora, zato pravil ne bi smeli jemati tako zares.

Čili

Bolj kot nogomet razumem kuhinjo. Igrišče se zamenja, pravila pa marsikdaj prav tako trmasto vztrajajo. Vzemimo mehiško kuhinjo. Predstavljam si, kako vstopim v mehiško restavracijo in naročim vegansko jed. Domnevam, da bi se vsi sombreroti v prostoru zatresli. Velja namreč prepričanje, da so mehiške jedi mesne in izjemno pekoče. Da bi čili postal prijetno pikanten in mehiška jed brezmesna, je nedvomno potrebna sposobnost povezovanja nemogočih stvari.

V resnici je tako, da nekatere sorte čilija sploh niso pekoče, okus imajo kot običajna paprika. Letos imamo na vrtu skoraj vse odtenke pekočega. Pravim skoraj, ker noro pekočih nimamo, so preveč nevarni. V zelenih, rumenih, vijoličnih in črnih grmičkih zorijo italijanski peperončino, mehiški jalapeno, tajsko sonce thai sun in tibetanski thunder mountain. Ta sorta, planinska nevihta, je zapisana kot najdaljši čili na svetu. Toliko o čilijih.

Predelava mehiške koruzne juhe

Prvi poskus je bila kremna juha s čebulo, ki me ni navdušila. Druga je bila že boljša, takšna mineštrasta juha iz koruze, koščkov paradižnika, zelene in čilija. Za tretjo juho s cmočki se naredi odlično aromatično jušno osnovo iz koruznih storžev, nato pa v precejeno čisto juho zakuhaš cmočke in koruzno zrnje; zelo prefinjeno in okusno. Pri tem receptu sem ugotovila kot že velikokrat do zdaj, da pogosto zavržem, kar je super uporabno, kot so storži mlade koruze.

Verjamem, da vam bo juha teknila, koruza ravno dozoreva, čas pa je več kot naklonjen spremembam, ki bi bile še včeraj nemogoče. Juha iz koruze, mehiško brez mesa, čili, ki ne peče, vse to je le začetek.

Koruzna juha za 2 osebi

 • 2 storža mlade koruze
 • olje
 • čebula
 • svež rdeč jalapeno (ali druge vrste čili, ki ni pretirano pekoč)
 • dva stroka česna
 • dva korenčka
 • 3 srednje veliki krompirji
 • liter in pol zelenjavne jušne osnove
 • sol in poper po okusu
 • par kapljic limonovega soka (po želji)
 • rezina belega kruh

Priprava

1. Storža mlade koruze nalomite na dva ali tri dele. Na deski jih postavite pokonci in zrnje obrežite z ostrim nožem. Korenčke narežite na majhne kocke, prav tako krompir. Česen, čili in čebulo ločeno nasekljajte. Pri svežem čiliju je najbolj pekoča spužvasta sredica, če niste prepričani o stopnji pekočine, odstranite tudi semena. Jušno osnovo pripravite iz začimbne mešanice za zelenjavno juho. Kruh narežite na večje kocke. Ko bo juha že skoraj kuhana, jih popecite na malo olja, najbolje na železni ponvi.

2. V kozici na olju ovenite čebulo, dodajte čili in česen, ko zadiši, še koruzno zrnje, korenček in krompir.

3. Kratko popražite, nato zalijte z juho in v lonec dodajte nalomljene koruzne storže. Ko je krompir kuhan, poberite ven koruzne storže.

4. Tretjino juhe grobo zmiksajte (ne v pire) in vrnite v lonec. Po želji dokončajte z nekaj kapljicami limonovega soka.

5. Ponudite z ocvrtimi kockami kruha.

Namig: Mlada koruza hitro dozoreva, z utrganim strokom naj bi tekli z njive v kuhinjo. Svežino ohranite tako, da jo ovijete v vlažen časopisni papir in shranite v hladilniku.
Priporočamo še: Izvrstna paradižnikova mezga iz pečice, ki je naš letošnji favorit
Beba in Hana Splichal
Beba in Hana Splichal

Kuhinja je majhna, a ima veliko mizo in vrata na vrt. Po njej se vrtijo mačji repi, skoznjo steče pes, nikoli ni miru. Hana fotografira in se pogovarja z divjim kvasom, jaz ropotam z lonci in obračam kuhalnico. Kljub temu se vsi najraje gnetejo v najini ekološki in veganski kuhinji, kjer diši po indijskih začimbah in toplem kruhu.Verjamem, da je kuhinja srce hiše, in v srcu se zgodijo najpomembnejše stvari.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed