Mešani kruh s semeni

Krepka, kmečka osnova.

Sestavine

– 200 ržene moke
– 200 g pšenične moke
– 100 g polnozrnate pšenične moke
– žlička in pol soli
– 22 g kvasa
– 2 dl tople vode
– žlička sladkorja
– žlička moke
– 3 žlice nasekljanih bučnih semen
– 3 žlice celega lanenega semena
– žlica celih bučnih semen
– topla voda za gnetenje (pribl. 1,5 dl)

Preberite tudi: Vsi triki za popoln izgled hlebčka kruha

Priprava

1. Naredimo kvasec: zmešamo toplo vodo, žličko sladkorja, žličko moke in nadrobljen svež kvas. Pustimo na toplem, pokrito s krpo, da se začnejo delati mehurčki (pribl. 15 minut).

2. Skupaj zmešamo vse vrste mok: rženo, pšenično in polnozrnato. Dodamo sol, bučna semena (nasekljana in cela) in laneno seme. Prilijemo kvasec, toplo vodo za gnetenje in ugnetemo testo. Po potrebi dodamo še malce vode ali moke.

3. Oblikujemo hlebček, ga pomokamo, damo v posodo in pokrijemo s krpo. Na toplem naj vzhaja do dvojne velikosti. Vzhajanega narahlo pregnetemo, ga spet posujemo z moko, damo na pekač, obložen s papirjem za peko (lahko tudi v košarico).

4. Pokrijemo s krpo in pustimo, da vzhaja dobro uro oz. toliko, da se podvoji. Dvajset minut preden ga damo v pečico, ga na površini poljubno zarežemo.

5. Pečico segrejemo na 225 °C in hlebček pečemo najprej 10 minut, nato temperaturo zmanjšamo na 200 °C in pečemo še 30 minut.

Priporočamo še: Hitre orehove palčke

Recept in fotografija: Ana Bulat

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana