Metkini medenjaki

Izbor Slavke Ilich, ti medenjaki imajo pri njih dolgo družinsko tradicijo.

Sestavine

– 30 dag masla
– 40 dag polnovredne pirine moke
– 45 dag mletih orehov
– 20 dag rjavega sladkorja
– 5 jedilnih žlic medu (najbolje kostanjevega)
– 3 jajca (1 beljak prihranimo za mazanje)
– 3–5 cl konjaka
– po 1 kavna žlička cimeta in klinčkov
– naribana lupina 1 bio limone
– ščep soli, orehova jedrca za okrasitev

Priprava

1. Hladno maslo narežemo na koščke in ga na deski hitro vgnetemo z drugimi sestavinami. Kepo testa, ki se že pošteno packa (ko vam prihaja na misel, da bi dodali moko … nikar!), damo v polivinilasto vrečko in za pol ure v hladilnik, da se strdi. Gnetenje in hlajenje ponovimo še dvakrat. Toplota rok z gnetenjem segreva maso in vtira začimbe.

2. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

3. Po tretjem hlajenju testo v vrečki razvaljamo na 3–5 mm debelo, vrečko prerežemo po šivih in na pomokano desko položimo razvaljano testo. Z okroglimi modelčki razrežemo testo in izrezane kroge polagamo na papir za peko. Na vsak krog postavimo polovico oreha, premažemo z rahlo stepenim beljakom in takoj spečemo. Pečemo 5–7 minut.

4. Ohlajene medenjake hranimo v tesno zaprti škatli.

Priporočamo: Kolač s suhim sadjem

Fotografija in recept: Slavka Ilich

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed