Odprta Kuhinja

Metkini medenjaki

A+   A-
Izbor Slavke Ilich, ti medenjaki imajo pri njih dolgo družinsko tradicijo.


Sestavine


- 30 dag masla
- 40 dag polnovredne pirine moke
- 45 dag mletih orehov
- 20 dag rjavega sladkorja
- 5 jedilnih žlic medu (najbolje kostanjevega)
- 3 jajca (1 beljak prihranimo za mazanje)
- 3–5 cl konjaka
- po 1 kavna žlička cimeta in klinčkov
- naribana lupina 1 bio limone
- ščep soli, orehova jedrca za okrasitev

Priprava


1. Hladno maslo narežemo na koščke in ga na deski hitro vgnetemo z drugimi sestavinami. Kepo testa, ki se že pošteno packa (ko vam prihaja na misel, da bi dodali moko ... nikar!), damo v polivinilasto vrečko in za pol ure v hladilnik, da se strdi. Gnetenje in hlajenje ponovimo še dvakrat. Toplota rok z gnetenjem segreva maso in vtira začimbe.

2. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

3. Po tretjem hlajenju testo v vrečki razvaljamo na 3–5 mm debelo, vrečko prerežemo po šivih in na pomokano desko položimo razvaljano testo. Z okroglimi modelčki razrežemo testo in izrezane kroge polagamo na papir za peko. Na vsak krog postavimo polovico oreha, premažemo z rahlo stepenim beljakom in takoj spečemo. Pečemo 5–7 minut.

4. Ohlajene medenjake hranimo v tesno zaprti škatli.
Priporočamo: Kolač s suhim sadjem

Fotografija in recept: Slavka Ilich
Datum Objave: 9.12.2018 ob 16:12

Več iz te teme:

medenjakiorehi

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja