Odprta Kuhinja

Miklavževi kvašeni polži

Miklavževi kvašeni polžki
Odpri galerijo
A+   A-
V obilici decembrskih dobrot se zobanje suhega sadja ne sliši ravno mikavno, zato ga najprej namočimo v božični čaj, nato pa stlačimo v sočne in puhaste polže bogatega sadnega okusa.

Se tudi vi sprašujete, kaj za parklja dela Miklavž čez leto do decembra, ko izvede svoj vlomilski pohod s podtikanjem daril? Izvedela sva, da Nikolaj v tem času pridno nabira sadje in oreščke, ki jih nato suši – v industrijskih količinah. V začetku decembra se mora vsega skupaj znebiti, zato to fašemo mi (če smo pridni).

 

Miklavževi kvašeni polži

Testo

  • 500 g pšenične bele moke
  • 80 g sladkorja
  • 2 ščepca soli
  • vrečka suhega kvasa (ali 25 g svežega)
  • 1 jajce, 40 g masla
  • 40 g olja
  • 250 ml toplega mleka
  • lupinica 1 bio limone

Nadev

  • 5 žlic termostabilne marelične marmelade
  • 80 g sušenih brusnic
  • 80 g rozin
  • 80 g sušenih marelic
  • božični čaj

Priprava

1. V posodo vsujemo moko in dodamo suhi kvas, sladkor, sol, jajce, limonovo lupinico, stopljeno maslo in olje. (Če namesto suhega uporabljamo sveži kvas, ga prej raztopimo v toplem mleku.)

2. Prilijemo toplo mleko in vse skupaj zmešamo, nato pa dobro pregnetemo v voljno in prožno testo, ki se ne lepi na roke. Testo moramo na roke gnesti približno 10 minut, drugače pa to delo najbolje opravi kuhinjski robot.

3. Testo naj v pokriti posodi vzhaja pri­bližno uro oziroma toliko, da se njegova prostornina podvoji.

4. Nadev – sadje: skuhamo dve skodelici božičnega čaja – eno zase, drugo pa za suho sadje. Sušene marelice sesekljamo in jih skupaj z brusnicami in rozinami stresemo v posodico in zalijemo z vročim čajem. Počakamo, da se namočeno sadje ohladi, nato ga odcedimo.

5. Oblikovanje in peka: testo prenesemo na pomokano površino in sploščimo, nato razvaljamo v pravokotnik, debel 0,5 cm. Od roba do roba ga premažemo z marelično marmelado. Po marmeladi razporedimo odcejeno sadje.

6. Testo zvijemo v dolgo kačo, ki ji z obeh koncev odščipnemo štrukeljčka (spekli ju bomo sicer skupaj s polži). Zvitek narežemo na 3–4 cm debela kolesca, ki jih razporedimo po pekaču, prekritem s peki papirjem. Polži naj se na pekaču ne gnetejo, ker se bodo napihnili.

7. Pekač pokrijemo s krpo in pustimo, da vzhajajo še 30 minut, vmes segrejemo pečico na 180 stopinj.

8. Polže spečemo v dveh serijah, 15–20 minut.

Datum Objave: 4.12.2023 ob 07:12

Več iz te teme:

polžkirolice

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.