Mineštra po napotkih Jamieja Oliverja, ki se je nihče ne bo branil

Čeprav koledar že skoraj oznanja poletje, se v teh deževnih dneh prileže dobra stara mineštra.

Maja naj bi se začela sezona piknikov, a v takšnem vremenu se bolj kot meso z žara prileže kaj toplega na žlico. Mineštra, kakršno pripravi slavni Jamie Oliver, bo tako gotovo primerna obogatitev tedenskega jedilnika, da ne bi čisto običajna, pa jo bomo po zgledu chefa zapeljali tako, da bo kulinarično dovolj zanimiva tudi za tiste, ki so nekoliko bolj zahtevni.

Seveda to nikakor ne pomeni, da se bomo z mineštro ubadali dolgo časa. Lepota tovrstnih jedi je namreč v tem, da so hitre za pripravo in od nas ne zahtevajo večjega napora. Bogato juho pa lahko pripravimo tudi na zalogo ter v njej uživamo več dni.

Jamie je znan po tem, da v obrok rad vključi čim več različne zelenjave, hkrati pa poskrbi, da so jedi krepke in močnih okusov. Za slednje je tako poskrbel z dodatkom slanine, v lonec pa bo romala pestra zaloga najrazličnejših vitaminov, ki jih boste našli v svojem hladilniku. Da kljub hladnejšim temperaturam ne bomo preveč zimski, bomo mineštri z baziliko dodali mediteranski pridih, tako kot bi to naredili Italijani. Manjkalo pa ne bo niti vino, s katerim bomo jedi dodali globino.

Sestavine

  • 4 rezine slanine
  • 2 rdeči čebuli
  • 2 glavici česna
  • 2 kumari
  • 2 stebli zelene
  • 1 korenina koromača
  • sveža bazilika
  • oljčno olje
  • 125 ml rdečega vina
  • 2 bučki
  • 300 g zelja ali blitve
  • 800 g paradižnika iz konzerve
  • 400 g kuhanega fižola (konzerva)
  • 800 ml piščančje ali zelenjavne jušne osnove
  • 75 g testenin po želji
  • parmezan

Priprava

1. Narežite slanino, sesekljajte česen in čebulo, zeleno in koromač. V ponvi segrejte olje in pražite naštete sestavine 15 do 20 minut, da bogato zadišijo. Nato prelijte z vinom in počakajte, da zavre. Dodajte konzervirane paradižnike in bučke. Zmanjšajte ogenj in pustite, da na zmernem ognju brbota približno 15 minut.

2. Ostalo zelenjavo narežite na koščke. Vlijte jušno osnovo in pokuhajte, dodajte zelenjavo, na koncu še testenine. Ko bodo slednje kuhane na zob, odstavite. Če je juha pregosta, dodajte še malo jušne osnove.

3. Začinite po okusu s soljo in poprom, vmešajte še natrgano baziliko, oljčno olje ter nariban parmezan.

Preberite še: Jagodna torta z vaniljevim moussom (VIDEO)

Fotografija: OksanaKiian/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana