Odprta Kuhinja

Miške iz treh sestavin: najpreprostejše ocvrto vzhajano testo, ki si ga lahko zamislite

Miške, ki vedno uspejo. (Foto: Blaž Samec)
Odpri galerijo
A+   A-
Lahko dodate tudi nekaj soli in sladkorja ali pa jih na koncu le prelijete s kakim sladkim dodatkom. Za pustno rajanje v zadnjem hipu.

Pustne dni je zaznamovala peka krofov, nekaj manj se bo ocvrlo flancatov, tudi kaki lahki vmes. Veščina cvrtja bobov, kot jim rečejo ponekod, se je v zadnjih letih po zaslugi družbenih omrežij silovito razmahnila – kar nekaj receptov kroži, povečini so si dokaj podobni, kar oklevajočega človeka navda z upanjem, da vseeno ne gre za tako natančno operacijo, da je ne bi zmogel povprečno nadarjen kuhar. Velika količina kvasa pa tako ali tako marsikaj popravi. Niti omeniti ni več treba, koliko so cvrtje olajšale električne posode, ki naj bi bile za peko pice, vendar jih vsi večinoma uporabljamo za nekaj čisto drugega: za peko krompirja – in pustno cvrtje.

Se pa še vedno najdejo ljudje, ki se krofom v loku izognejo – malo tudi zato, ker se je sveže ocvrtim dehtečim kroglicam težko upreti. Tisto, da si kar naprej masten okrog ust, pa se dobro sliši samo v rimi. In prav za take, ki se krofov ne bodo lotili, smo izbrali nekaj, kar je precej manj obremenjujoče: tako po postopku kot količini kalorij, ki jih bomo zaužili.

Zatekli smo se k miškam, ki v izvirniku slišijo na ime loukumades in jih poznajo v Grčiji in še dlje na Bližnjem vhodu. Za kaj gre: to je najpreprostejše ocvrto vzhajano testo, ki si ga lahko zamislite. V receptu vam povemo še, kakšen je trik, da nastanejo okrogle miške, predvsem pa, da nam niti malo testa ne ostane v vrečki.

Sestavine

  • 250 g mehke bele moke
  • 220–250 g mlačnega mleka
  • zavitek suhega kvasa
  • olje za cvrtje

Preliv

  • stopljena čokolada,
  • javorov sirup, med ...

 

Priprava

 

1. Mlačno mleko v skledi premešamo s suhim kvasom, uporabimo kar vilice.

2. Dodamo moko in mešamo naprej, najprej z vilicami, potem pa po po­trebi s spatulo, testo je dokaj mokro, z rokami ne bo šlo.

3. Ko opazimo, da je testo povezano in gladko, skledo prekrijemo s folijo ali mokrim kuhinjskim prtičkom in na toplem pustimo vzhajati dve uri.

4. Po tem času segrejemo olje za cvrt­je, na približno 160 stopinj, torej ne visoko temperaturo.

5. Testo nadevamo v dresirno vrečko z večjim okroglim nastavkom, ki smo jo prej po notranji strani premazali z oljem, ali celo vrečko za živila, ki ji odrežemo vogal. V eno roko vzamemo škarje in med enakomernim stiskanjem vrečke testo preprosto narežemo v olje. Testo prej nekoliko premešamo s spatulo, ne pa toliko, da iztisnemo ves zrak.

6. Miške občasno obrnemo in jih zapečemo do zlato rjave barve, kar se bo zgodilo v nekaj minutah.

7. Ko jih poberemo iz olja, jih najprej odcedimo na vpojnem papirju, potem pa prelijemo s stopljeno čokolado ali drugim prelivom po izbiri. Same so dokaj brez okusa, niti sladke niti slane.

Namig: Zakaj vrečko premazati z oljem? Ker bo testo tako lažje drselo iz nje, ne bo se zalepilo in ostajalo v vrečki in ne bo odpadka.

Recept sta pripravili Neli Selan in Lea Sterle iz izobraževalnega centra BIC Ljubljana.

image_alt
Eno jajce, štirje vogali: to so nove miške

 

Datum Objave: 12.2.2024 ob 07:02

Več iz te teme:

pustsladicemiške

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja