Odprta Kuhinja

Eno jajce, štirje vogali: to so nove miške

Kolekcija Pomlad 2024: vsem bo šlo v slast. (Foto: gwenael le vot/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Ker so lanske miške iz le dveh sestavin sprožile pravo revolucijo, letos na seznam pustnih receptov dodajamo še eno viralno poslastico.

Pust je izjemno pomemben del slovenske tradicije. Ne le da odganja zimo in kliče pomlad. S seboj prinaša tudi kopico ocvrtih dobrot in po vsakoletnih vrstah, v katerih Slovenci stojimo pred slaščičarnami, da bi si jih privoščili, sklepamo, da so krofi precej tesno povezani z vsesplošno priljubljenostjo tega praznika. Seveda pa ne nastajajo le v slaščičarnah. Najboljši so domači, še topli in napolnjeni z doma pripravljeno marmelado.

Z vami smo podelili že kar precej odličnih receptov zanje, tudi najbolj znanega, ki smo ga pripravljali z gospo, ki ga je proslavila, Rosano Jug Povhe, in ga najdete na našem portalu Odprta kuhinja. Opazili pa smo, da gredo za med tudi flancati in podobno cvrtje, predvsem miške. Nismo namreč vsi enako vešči v kuhinji in včasih je za vstop v ta svet potreben kak prav preprost recept. Na krilih zanimanja, ki so ga lani sprožile miške iz samo dveh sestavin, smo se podali na lov za novo uspešnico.

image_alt
Pozabite na miške, tole cvrtje iz le dveh sestavin boste oboževali letos

Kaj smo našli

Pravzaprav nismo čisto prepričani, kakšno ime bi temu sploh dali. Priprava na trenutke spominja na flancate, končni rezultat vsebuje polnilo, torej nas zanese proti krofom. Recimo torej, da gre za ocvrte kvadratke ali pa polnjene ocvrte blazinice. Ali pa žepke. Ali pa miške z vogali. V resnici pa je bolj kot ime pomembno to, da bo šla ta sladica prav gotovo vsem v slast.

Verjetno veste, da pri krofih prav dosti bližnjic ne moremo ubrati. Ne gre brez vzhajanja, prav tako ne brez ločevanja rumenjaka od beljakov in podobnih korakov, ki zahtevajo svoj čas in predanost. Ravno zato so bile tiste lanske miške iz dveh sestavin tako prijetno presenečenje. No, tudi današnji recept je po seznamu sestavin nekoliko skromnejši, če ga primerjamo z običajnimi krofi. Vsebuje le eno jajce in tega nam ni treba ločevati. Nato pa moramo še malo pobrskati po kuhinjskih omaricah in hladilniku ter v skledo dodati mleko, suhi kvas, pecilni prašek, sladkor, vaniljo in maslo. Iz sestavin torej brez kompliciranja zamesimo testo in nanj za kakšni dve uri pozabimo, da naraste. Ocvremo, polnimo, se veselimo.

Miške s štirimi vogali

Ideja: zamesimo pred kosilom, da bo po obroku sladica na sveže in hitro pripravljena. Dodaten razlog, zakaj jo mnogi obožujejo, pa je polnilo. Pomislite na navdušenje, ko ugotovite, da je v sladki blazinici stopljen čokoladni namaz. No, po želji jih lahko napolnite tudi z domačo vaniljevo kremo ali marmelado. Lahko pa pustite tudi prazne in jih po kosilu namočite v skodelico kave.

Za 4 osebe.

 • 350 g moke
 • 1 jajce
 • ščep soli
 • 1 žlica suhega kvasa
 • 4 g pecilnega praška
 • 1 vaniljev sladkor
 • 30 g navadnega sladkorja
 • 40 g zmehčanega masla
 • 210 ml toplega mleka

Priprava

 1. V posodi zmešamo moko, sladkor, jajce, sol, vaniljo, pecilni prašek in kvas. Vlijemo še toplo mleko in dobro premešamo, na koncu dodamo maslo. Gnetemo približno 10 minut, seveda priporočamo uporabo kuhinjskega robota.
 2. Testo naj nato vzhaja približno dve uri. Nato ga razvlečemo in razvaljamo v kvadrat debeline približno 1 cm, narežemo na kvadratke velikosti približno 3 x 3 cm ali malo manjše.
 3. V večji posodi segrejmo olje za cvrtje, za dva prsta naj ga bo, miške morajo plavati. Olje naj ne bo preveč segreto, denimo na 160–170 stopinj.
 4. Kvadratke po obeh straneh ocvremo, preložimo na namensko papirnato brisačko, da se nekoliko odcedijo, potem pa še tople nadevamo s polnilom po izbiri: nutelo, marmelado, medom ... Ter posujemo s sladkorjem.

Priporočamo še: Božanski krofi: recept in pravila, ki smo se jih naučili na naši kuharski delavnici

Datum Objave: 9.2.2024 ob 06:02

Več iz te teme:

pustpustno cvrtjemiškesladice

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.