Na žlico: masleni tofujev kari

Jed, ki jo v mesni različici to jesen najdemo na marsikaterem gostilniškem meniju.

Zagotovo ste že slišali za masleni piščančji kari oziroma ‘butter chicken’. Jaz ga obožujem! Tako je kremast, prijetno začinjen in aromatičen, da vedno navduši prijatelje in družino, kadar ga pripravim. Tokrat sem se odločila, da meso zamenjam s tofujem.

Sestavine za 4 do 6 oseb

Za tofu

– 2 žlici olja
– 750 g tofuja*, narezanega na kocke
– 2 žlički rdeče dimljene paprike
– 1 žlička garam masale
– 1 žlička koriandra
– 1 žlička soli
– 4 žlice jogurta
– 8 strokov sesekljanega česna
– 2 žlici naribanega ingverja

Za kari

– 150 g masla
– 2 veliki čebuli, na drobno nasekljani
– 40 g naribanega ingverja
– 1 žlička kardamoma
– 1 žlička cimeta
– 1/2 žličke nageljnovih žbic, mletih ali celih
– 2 žlički rdeče dimljene paprike
– 1 žlička koriandra
– 1 žlička kumine
– čili v prahu (po želji)
– 600 ml pelatov**
– 200 ml smetane za kuhanje
– 3 žlice medu
– sol

Priprava

1. Tofu v skledi zmešamo z začimbami. Nato v ponvi segrejemo olje in začnemo pražiti tofu, da se lepo popeče (5 do 10 minut). Ko je tofu lepo popečen, ga odstavimo z ognja ter mu primešamo jogurt, česen in ingver.
2. V srednje velikem loncu stopimo maslo ter dodamo čebulo in ingver. Pražimo dobrih pet minut, vmes dodamo vse začimbe. Pomembno je, da ne pražimo premalo časa, saj želimo, da iz masla in čebule nastane pasta.
3. Nato primešamo pelate, smetano za kuhanje in med. Solimo po okusu. Kuhamo še okoli 5 minut, v omako vmešamo tofu in jed je nared.

Nasveti

*Jaz sem uporabila tofu s čilijem, zato dodatnega čilija nisem uporabila. Pri izbiri tofuja vam svetujem, da kupite dimljenega, ker jed dodatno obogati.
**Uporabila sem 400 ml na kocke narezanih pelatov ter 200 ml pasirane paradižnikove omake. Lahko uporabite tudi le eno vrsto.

Kari se odlično prileže k rižu ali pa indijskem kruhu naan.

Piščančjo različico te jedi in recept za naan najdete na blogu Curry and Love.

Poskusite še: fižolovo-česnova juhica s krutoni

Klara Avsenik

Moja kuhinja je malo v Ljubljani, v študentskem stanovanju, kjer si moj ekonom lonec deli mesto s cimrovimi praznimi steklenicami cvička. Moja kuhinja je malo v Straži, kjer mami z vrta nosi polne košare zelenjave, da kuhava 'hrano brez imena'. Moje kuhinje pa so še drugje po svetu, kamorkoli me že odnese. Stičišče vsega je moj blog Curry and Love.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana