Najbolj hitro narejeni čokoladni piškoti, za katere nam pošiljate same pohvale
Odpri galerijo
A+ A-
Turoben jesenski dan bo kot nalašč za peko preproste čokoladne pregrehe. Kaj nam pa drugega preostane!
Ne gre za naš avtorski recept, izbrskali smo ga na kuharskem blogu Britanca, ki se je poimenoval The Boy Who Bakes in zelo rad peče. Njegove jedi so dovršene do potankosti, navodila za pripravo pa tako izpiljeno narekovana, da je skoraj nemogoče narediti napako. Tudi s temi razpokanimi čokoladnimi kukiji je tako.
Recept najprej navduši s sestavinami, ki jih res ni veliko in so vedno pri roki. To imamo najraje, kajne? Izbirčni moramo biti le pri nakupu čokolade. Naj bo čim bolj kakovostna in naj vsebuje 70 odstotkov kakava, saj zaradi manjše vsebnosti sladkorja ne bo spremenila teksture piškotov.
Hitro in narejeno brez posebnih kuhinjskih pripomočkov.
https://www.youtube.com/watch?v=DUIGllm-XDs
Razpokani čokoladni kukiji
- 200 g temne čokolade s 65 do 70 % kakava, nasekljane
- 125 g surovega masla
- 150 g kristalnega sladkorja
- 100 g rjavega sladkorja
- 2 veliki jajci
- 130 g navadne bele moke
- 3 žlice kakava v prahu
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- 1/4 čajne žličke soli (in še malo za posip)
Opomba: pri tem receptu je nadvse pomemben čas, zato si najprej pripravite dva pekača s papirjem za peko, pečico pa segrejte na 180 stopinj Celzija.
1. Čokolado in maslo raztopimo nad vodno kopeljo. Ko je nared, postavimo na stran.
2. V mešalniku natanko 5 minut penasto stepamo jajca in sladkor.
3. V drugi posodi zmešamo suhe sestavne (pazite, da kakav ne bo v grudicah).
4. Čokolado dodamo jajčni masi in pomešamo na visoki hitrosti. Le kakšno minuto, toliko, da se vse lepo poveže.
5. Zdaj vmešamo še suhe sestavine, na hitro kar z metlico robota, na koncu pa še s spatulo ali kuhalnico, da se tudi sestavine, ki so se nabrale na dnu posode, zamešajo v testo.
4. Piškote oblikujemo s pomočjo zajemalke za sladoled (z rokami ne bo šlo) in jih odlagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Med posamezno porcijo pustite dovolj prostora, da se bodo piškoti lahko razlezli, a ne sprijeli med seboj.
5. Še surove piškote malce posolimo, nato pa jih postavimo v že ogreto pečico za 12 minut.
6. Piškoti bodo iz pečice prišli čudovito razpokani in omamno dišeči. Počakamo 20 do 30 minut, preden jih poberemo s pekača. Naj se ohladijo in malce upadejo, saj bodo tako mehkejši in imeli čudovito rahlo sredico.
Priporočamo še: Božični piškoti: več kot 40 receptov za praznično peko
Povzela: M. D.
Naslovna fotografija: iprogressman/Getty Images
Datum Objave: 14.12.2022 ob 11:12