Odprta Kuhinja

Najbolj sočna orada, pečena v soli

Odpri galerijo
A+   A-
Tako pripravljena ribica je izvrstna za poletne dni, saj je hranljiva in vsebuje le malo kalorij. Pozabimo na praženje na olju ali ubadanje z žarom. Naj pečica naredi svoje!Izgovori naj se gredo solit! Čas je za nizkokalorično kosilo. Sveže ribe so premalokrat na naših jedilnikih. Največkrat slišiva, da je priprava težka, uživanje pa oteženo zaradi prebiranja koščic. Ne jamrajmo, temveč pograbimo ribo z velikimi koščicami, kot sta orada in šarg, in jo specimo v kupu soli. Rezultat bo perfektno pečena in sočna riba, katere meso bo kar samo padlo s kosti.

Sestavine


- 2 kg grobe soli
- 1 kg ribe
- limona, rožmarin

Priprava


1. Odskakljamo v ribarnico in si kupimo veliko očiščeno orado ali šarga. Povejmo, da ju potrebujemo za sol.

2. V trebušno votlino stlačimo vejico ali dve rožmarina in rezine limone. Poskušamo jo čim bolj zapreti, da vanjo ne bo vdrla sol.

3. Grobo sol pomešamo z nekaj žlicami vode, da se začne sprijemati.

4. Ribi pripravimo na pekaču posteljico iz soli in jo položimo nanjo. Zasujemo jo s preostalo soljo. Niti ena plavutka ne sme štrleti ven!

5. Pri peki ribe v soli se vedno držimo pravila: ura peke na kilogram očiščene ribe. Čas peke tako prilagodimo zajetnosti ribe, poteka pa pri 180 stopinjah.

6. Pečeno ribo moramo najprej rešiti iz njenega slanega sarkofaga: sol se med peko zaradi vlage zlepi v trdo kupolo. Z nožem jo razbijemo in po kosih previdno odmaknemo z ribe.

7. Z ribe potegnemo še kožo in na voljo nam je odlično sočno meso.
Namiga: Previdni moramo biti, da se nam sol ne usuje na meso in mu uniči okus.

V solni kup je mogoče natlačiti celega piščanca ali račje prsi. Prav posebna zabava je brskati po slanih sipinah za krompirjem v oblicah. V sol za peko lahko namešamo poljubna zelišča, za trdnejši kalup pa dodamo jajčni beljak.

Priporočamo še: VIDEO: Štiri dejstva o pripravi rib na žaru
Datum Objave: 1.8.2018 ob 08:08

Več iz te teme:

mesne jediribesolorada

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.