Najbolj sočna rulada z jabolki in korenčkom

Sladica, ki se zagotovo prileže v vseh hladnejših mesecih, saj nas s svojim okusom takoj popelje v najbolj čaroben čas v letu!

To je zagotovo ena boljših, če ne kar najboljša rulada, kar sem jih kdaj jedla, no pa tudi naredila! Biskvit je namreč obogaten z jabolčno čežano ter nastrganim korenčkom, kar je razlog, da je tako nebeško sočna. Dlje, kot bo v hladilniku, boljša bo, zato je najbolje, da jo vedno pripravimo vnaprej.

Sestavine

Biskvit

  • 4 jajca
  • po 70 g rjavega in belega sladkorja
  • 100 g navadne gladke moke
  • 50 g škrobne moke
  • 1,5 žličke pecilnega praška
  • žlička sode bikarbone
  • ščep soli
  • nastrgana lupina bio limone
  • žlička cimeta in vanilje
  • po ¼ žličke muškatnega oreščka in ingverja v prahu
  • 120 g jabolčne čežane
  • 35 g kisle smetane
  • 100 ml olja
  • 140 g korenja (olupljeno in nastrgano)

Nadev

  • 220 g kremnega sira (sobne temperature)
  • 1,5 žličke vanilje
  • žlica javorovega sirupa
  • 80 g sladkorja v prahu (presejan, brez grudic)
  • 120 g masla (sobne temperature)
  • 150 ml sladke smetane

Priprava

1. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač čisto malo naoljimo in nanj položimo papir za peko, da se ne bo premikal.

2. Rumenjake ločimo od beljakov, jim dodamo sladkor in dobro stepemo (8–10 minut), da dobimo svetlo jajčno kremo, nato primešamo druge mokre sestavine (vanilja, čežana, kisla smetana, olje) in limonovo lupino.

3. V drugo posodo presejemo obe moki, dodamo pecilni prašek, sodo, sol ter začimbe v prahu in to postopoma vmešamo v mokro maso.

4. Iz beljakov stepemo čvrst sneg in ga previdno vmešamo v maso, na koncu na rahlo primešamo še nastrgano korenje.

5. Testo vlijemo v pekač in pečemo 12–15 minut oziroma dokler se biskvit ne zapeče lepo zlato rjavo. Pečen je, ko je lesena palčka, s katero ga prebodemo, suha, ko jo izvlečemo.

6. Na pečen biskvit položimo čisto bombažno krpo ali papir za peko, na to mrežico za ohlajanje ter vse skupaj obrnemo. Previdno odstranimo krpo oziroma papir za peko. Biskvit lahko še enkrat obrnemo, da bo imela rulada zunanjo površino gladko. Nato ga podložimo s krpo ali papirjem za peko ter skupaj s tem zvijemo, in sicer krajšo stran proti daljši, da dobimo lepšega »polža« oziroma večkrat zavito rulado. Tako zavit biskvit pustimo, da se popolnoma ohladi, medtem pa pripravimo nadev oziroma kremo.

7. Z mešalnikom zmešamo kremni sir in maslo v gladko kremo ter dodamo vaniljo in javorov sirup. Dodamo še presejani sladkor v prahu in na hitro premešamo (če predolgo mešamo, lahko krema postane tekoča) ter postavimo v hladilnik, da se malce strdi, medtem pa stepemo sladko smetano.

8. Ohlajeni kremi primešamo stepeno sladko smetano in postavimo v hladilnik. Biskvit odvijemo in ga postavimo na večji kos folije za živila, nato pa premažemo s tri četrt ohlajene kreme (preostalo vrnemo v hladilnik za poznejšo dekoracijo).

9. Premazan biskvit s pomočjo folije čim bolj na tesno zvijemo nazaj v rulado in postavimo v hladilnik ali za kratek čas v zamrzovalnik. Rulado lahko pustimo v hladilniku tudi do naslednjega dne, če jo potrebujemo šele takrat.

10. Ohlajeni ruladi odstranimo folijo, jo posujemo s sladkorjem v prahu in po sredini dekoriramo s poljubnimi kupčki preostale kreme in nazadnje rahlo posujemo s cimetom.

Priporočamo še: Krompir, nadevan s kislim zeljem
Jasmina Pirnar Krope

Družina, kuharija in narava so moje drobtinice ljubezni. Ko vse to združim in v kuhinji skupaj z otrokoma ustvarjamo domače dobrote ter neprecenljive družinske spomine, v našem domu najlepše zadiši!

Objava še nima komentarja.

Comments are closed