Odprta Kuhinja

Najbolj vroča poletna solata ta hip

Foto: AnastasiaNurullina/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
V teh vročih dneh je solata za kosilo odlična ideja, da pa ne bo vsak dan enaka, danes serviramo recept, ki v teh dneh preplavlja družbena omrežja.

Družbena omrežja skrbijo, da nam kulinaričnega navdiha nikoli ne zmanjka, hkrati pa nam prav vsak dan postrežejo tudi s kakšnim novim viralnim trendom. Če bi lahko katero od sestavin to poletje označili za res trendi, so to zagotovo breskve. Uporabniki spleta jih pripravljajo na najrazličnejše načine ter jih kombinirajo tako s slanimi kot s sladkimi sestavinami. 

Tokrat jih bomo pripravili v solati, ki nosi ime panzanella in združuje popolno kombinacijo hrustljavosti, svežine, slanosti in sladkobe. Verjetno ste uganili: kot sladko komponento bomo uporabili breskve ter jim dodali tudi nekaj medu, hrustala bo solata ledenka, za hrskavost pa bodo poskrbeli tudi doma pripravljeni krutoni. 

Glavni vir beljakovin pa bodo v solati gamberi. Te bomo rahlo pikantno začinili ter marinirali v belem vinu. In da ne pozabimo na jagodičevje. Tega bomo zmešali v preliv, za piko na i pa dodali še sir, kot je na primer brie. Skratka, jed že skoraj težko okličemo za solato, saj je zares prava poslastica. 

Sestavine

  • 2 breskvi
  • 50 g sira z modro plesnijo
  • med
  • svež timijan
  • pol bagete
  • glava solate ledenke
  • pest jagodičevja
  • sol, poper
  • 200 g gamberov
  • oljčno olje
  • čilijevi kosmiči
  • 1 dl vina
  • 100 g sira brie

Priprava

  1. Breskve operemo in razrežemo na polovice ter odstranimo koščico. Na vsako polovico položimo košček sira s plesnijo, vse skupaj prelijemo z medom in posujemo s svežimi zelišči ter zraven natrgamo koščke bagete. Vse skupaj postavimo v pečico za 10 minut na funkcijo žar, da breskve karamelizirajo, kruh pa postane hrustljav.
  2. Na krožnik natrgamo očiščeno solato. V kozarcu za vlaganje zmešamo jagodičevje, sol in poper, oljčno olje in med. Dobro pretresemo, da jagodičevje razpade. 
  3. Kozice mariniramo v čiliju in oljčnem olju ter jih prepražimo na ponvi. Zalijemo z vinom in počakamo, da izpari. 
  4. Pečene breskve položimo na solato, dodamo krutone in kozice ter vse skupaj bogato prelijemo s prelivom. Po vrh natrgamo še brie in postrežemo.

Priporočamo še: Socca: francoski ploščati kruh iz čičerke

 

 

Datum Objave: 16.8.2024 ob 06:08

Več iz te teme:

solatahitro in preprostobreskve

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.