Socca: francoski ploščati kruh iz čičerke
Odpri galerijo
A+ A-
Nasitna zapečenka iz čičerkine moke – zelo znan recept, ki prihaja z juga Francije, iz Provanse, v bližnji italijanski Liguriji pa ga poznajo, v podobni obliki, kot farinato.
Ta kruhek je, ker je čičerka stročnica, prehransko krepak – in univerzalen. Postrežete ga lahko s skoraj vsako poletno delicijo, ki vam pride na misel: s stepeno feto s popečenimi paradižniki, zelenjavo z žara, celo vrsto poletnih omak, lahko pa je brezglutenska osnova za neke vrste pico.
Sestavine
- skodelica čičerkine moke
- skodelica vode
- 2 žlici oljčnega olja
- krepak ščep soli
Priprava
- Pečico vključimo na 250 stopinj Celzija, vanjo postavimo tudi litoželezno posodo, v kateri bomo pekli – te sestavine zadoščajo za tako, ki ima premer okrog 25 cm.
- V posodi pomešamo čičerkino moko, vodo, pol oljčnega olja in sol ter z metlico premešamo, da se razdrobijo vse grudice. Pokrijemo in damo na stran, da moka vpije vodo – tu ne iščemo bližnjic, čičerkina moka potrebuje več časa kot navadna.
- Po pol ure iz pečice previdno vzamemo segreto posodo, jo dobro premažemo s preostankom olja in vanjo predenemo testo za socco. V pečici naj ostane od 15 do 30 minut: po robovih naj bo hrustljavo, dokaj temno zapečena.
- Ko jo vzamemo iz pečice, pustimo, da se malo ohladi, nato jo s kuhinjsko lopatko privzdignemo ob robu, razrežemo na štiri dele in postrežemo – najboljša je še topla.
Namig: Čeprav boste ob vseh receptih prebrali vzklikanje, kako je to preprost recept – v resnici ni. Socca se rada zalepi na posodo, zato je treba prvo peko vzeti kot test naše opreme. Če se bo v vašo posodo prijela, socco specite na pomečkanem mokrem peki papirju, s katerim obložite vročo posodo.
Datum Objave: 15.8.2024 ob 06:08
Več iz te teme:
Naročite se na e-novice:
LEA STERLE IN NELI SELAN IZ LJUBLJANSKEGA IZOBRAŽEVALNEGA CENTRA BIC LJUBLJANA, KI V ŠOLSKI KUHINJI CENTRA KULT 316 GOSTITA NAŠE TESTE IN Z NAMI OBNAVLJATA KUHARSKE OSNOVE.